Amasya Üniversitesi faaliyetleri

Amasya Üniversitesi faaliyetleri -Nevşehirli Damat İbrahim Paşa için yazılan Lale Devri Kasideleri kitabı yayımlandı


AMASYA (A.A) - Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu tarafından, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa için yazılan Lale Devri Kasideleri kitabı yayımlandı.
     Hakverdioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İbrahim Paşanın tarih otoritelerinin ittifakla belirttiği gibi çok önemli bir devlet adamı olduğunu anımsattı.
     Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Hakverdioğlu, şunları kaydetti:
     Yeni neslin önünde alfabe ve dil yönünden kapalı duran bu hazinenin bir penceresi daha, İbrahim Paşa, kaside ve Lale Devri ile ilgili olarak, bu amaçla yazılan kasidelerin inceleme-metin haline getirilip bir kısmının metinsel eleştirisi yapılarak açılmaya çalışılmıştır. Eserimizde, yüzlerce lale ismi, pek çok Lale Devri geleneği yer almakta. İbrahim Paşa hakkında ilginç bilgiler, devir alim ve şairlerinin pek çoğunun ismi ve ayrıca birkaç kasidesi, daha önce yayımlanmamış ve divanlara girmemiş kasideler, tarih kasidelerine örnekler, kaside hakkında genel bilgiler, ilk gezi ve atasözü içerikli şiirler ve açıklamalar, Nedimden en tanınmayanına kadar 98 şair ve şiirleri bulunmaktadır.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Amasya Üniversitesi faaliyetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER