Anadilde savunma düzenlemesi

Anadilde savunma düzenlemesi -Eskişehir Baro Başkanı Öztekin: Anadilde savunma olarak adlandırılan tasarı, ileride çok daha keskin ve tehlikeli taleplerin de altyapısı olacaktır


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, anadilde savunma yasa tasarısına ilişkin olarak, ileride çok daha keskin ve tehlikeli taleplerin de altyapısı olacağını savundu.
     Öztekin, adliyedeki baro odasında düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda anadilde savunma olarak bilinen yasa çalışmalarının Meclis İnsan Hakları Komisyonundan geçtiğini ve şu an Adalet Komisyonunda olduğunu söyledi.
     Tasarının büyük ihtimalle son haliyle yasalaşacağını ifade eden Öztekin, şöyle konuştu:
     Anadilde savunma olarak adlandırılan tasarı, bölünmenin en önemli araçlarından biridir. İleride anadilde yargılama, Türkçeden başka resmi dil dayatması, özerklik ve nihayet ayrı bir devlet kurma gibi çok daha keskin ve tehlikeli taleplerin de altyapısı olacaktır. Zaten CMKnın 202. maddesi, Türkçe bilmeyenlere tercüman aracılığıyla savunma hakkı tanımıştır. Hatta bu hak, şikayetçi, tanık, mağdur için de üstelik her aşamada geçerlidir. Ama Türkçe bilmesine rağmen sanığın kovuşturma evresinde kendisini daha iyi ifade edebileceği bir dilde savunma yapması kabul edilemez. Bu yetmeyecektir. İleride anadilde yargılama ve çok daha keskin talepler gelecektir.
     Öztekin, idam tartışmalarına ilişkin olarak ise, Eskişehir Barosu olarak hukuken geri getirilmesi neredeyse imkansız da olsa idam cezasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Anadilde savunma düzenlemesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER