Anadolunun müzik arşivi oluşturulacak

Anadolunun müzik arşivi oluşturulacak -Anadolunun müzik kültürünü yansıtacak, veri tabanını oluşturacak, ulusal bir arşiv için çalışma başlatıldı -KTÜ Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Varlı: Anadoluda 1880li


TRABZON (A.A) - Zafer Sel - Anadolunun müzik kültürünü yansıtacak, veri tabanını oluşturacak, ulusal bir arşiv için çalışma başlatıldı.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede müzik, kimlik, Anadolu Türkmen kadını konularını içeren bir kitap yayımladığını belirterek, Kitap İngilizce olarak yayınlandı, master tezimden uyarlandı dedi.
     Kitabın 9 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Varlı, Anadolu Türkmen kadını üzerinden kadın çalışmaları ve feminist teorilerin yanı sıra, kimlik, toplumsal cinsiyet gibi kavramları da irdeleyen çalışma, bir çok alan çalışmaları verilerini içeriyor. Anadolu Türkmen kadınlarından alanda kaydedilen ezgiler çeşitli notasyon, transkripsiyon teknikleri ile sunulmaya çalışıldı diye konuştu.
     Çalışma sırasında değişik müzik kayıtlarına şahit olduğunu ifade eden Varlı, şunları söyledi:
     İngilterede, Oxfort Üniversitesinin daveti üzerine Türk müzik arşivi çalışması gerçekleştirdik. Burada öyle ses kayıtları var ki, bunları sadece dinleyebiliyoruz. Satın alınması ya da kopyalanması çok yüksek ücretlere tabi. Üniversitemizin konservatuvar bölümü için müzik arşivi oluşturuyoruz. Anadoluda 1880li yıllardan 2000li yıllara kadar yabancı araştırmacılar tarafından derlenmiş görüntü ve ses kayıtları var. Bunlar bizim için çok değerli. Bunlar birer kültürel miras. Maalesef bizim imkanlarımız dahilinde, TRT arşivleri dışında, ulaşma imkanımız olmayan kayıtlar. Bir kopyaları dahi yok Türkiyede.
    
     -Projeye bir çok ülkeden destek var-
    
     Yrd. Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı, kurumların arşiv oluşturulması konusunda çok istekli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     Almanya, Fransa, Macaristan ve İngiltereden destek mektupları alıyoruz, projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini belirtiyorlar. Anadolu çok renkli bir yer, çok farklı diller, türküler, kültürler var. Hepsi, Anadolunun müziği, kültürü. Bunların duyulmasını sağlayacak bir proje gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Hedef önce bir veri tabanı oluşturmak. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığını da bu işe katıp, ulusal bir arşiv oluşturmak istiyoruz. Proje, geleneksel müziğe ait tüm çalışmaları içerecek.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Anadolunun müzik arşivi oluşturulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER