Antalya Botanik EXPOsu

Antalya Botanik EXPOsu -Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2016da Çocuk ve Çiçek temasıyla düzenlenecek Antalya Botanik EXPOsu için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılmasını önerdi


ANTALYA (A.A) - Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2016da Çocuk ve Çiçek temasıyla düzenlenecek Antalya Botanik EXPOsu için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılmasını önerdi.
     Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, çalışma gruplarının katımıyla hazırlanan Antalya Botanik EXPOsu için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılması önerisinin Antalya Valiliği ile EXPO İcra Kuruluna gönderildiği belirtildi.
     Hazırlanan raporda narçiçeğinin neden sembol bitki olarak seçilmesi gerektiği, tarihi ve kültürel değerlerine dikkat çekilerek kapsamlı bir şekilde anlatıldığı ifade edilen açıklamada, ülkenin önemli antik kentlerinden Sidenin antik çağdaki anlamının nar olduğu bildirildi.
     Günümüzde Türkiyenin uluslararası pazarda nar üretiminde İran ve Hindistandan sonra üçüncü geldiğine dikkati çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     Raporda narın grafiksel ve tarihi değeri ile ilgili de bilgiler verildi. Anadolu halk kültüründe büyük önem atfedilen nar, Türk mitolojisi ve masallarında önemli bir yere sahiptir. Halk edebiyatında ve sözlü geleneğin hemen bütün türlerinde narı değişik özellikleriyle görmemiz mümkündür. Nar, çeşitliliğin, çok kültürlülüğün, aynı zamanda da birliğin, bütünlüğün ve barışın sembolüdür.
     Antalya Valiliği ve EXPO İcra Kuruluna gönderilen raporda narın neden sembol bitki olması gerektiğinin gerekçeleri ise şöyle sıralandı:
     Binlerce yıldır Akdeniz coğrafyasında yayılış gösteren bir bitki olarak yalnızca Antalyanın değil ülkemizin de sembolü olma özelliğini taşımaktadır. Renk ve şekil bakımından gerek meyve gerekse çiçeğinin grafik değerinin çok yüksektir. Tarım sektöründe nar üretiminin olması dolayısıyla EXPO 2016 süreci boyunca nar suyu satılabilir, ikram edilebilir. Bereket, doğurganlık, güç, ölümsüzlük gibi kavramlar EXPO 2016nın Çiçek ve Çocuk teması ile birebir örtüşebilir.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Botanik EXPOsu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER