Antalya Devlet Opera ve Balesi, La

Antalya Devlet Opera ve Balesi, La Traviatayı sahneleyecek


ANTALYA (A.A) - Antalya Devlet Opera ve Balesi, opera eseri La Traviatayı 16 Ekimde sahneleyecek.
     Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), Giuseppe Verdinin bestelediği Francesco Maria Piavenin librettosunu yazdığı opera eseri La Traviatayı sahnesine taşıyor. Alexandre Dumasın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanını temel alan ve Paris çevresinde geçen eser, aynı zamanda ANTDOBun bu seneki ilk prömiyer eseri olacak.
     Rejisör Recep Ayyılmazın sahneye koyduğu eserde orkestrayı ise İtalyan Şef Gaetano Soliman yönetecek. Dünya opera repertuvarının en popüler eserlerin arasında yer alan La Travitanın prömiyeri 16 Ekim Salı günü saat 20.00da Haşim İşcan Kültür Merkezinde gerçekleşecek.
     İtalyanca Yoldan çıkmış kadın anlamına gelen La Traviata, Violetta ve Alfredo arasındaki sonu olmayan aşkı konu alıyor. Eserde orkestra şef yardımcısı Ömer Yöntem, koro şefi ise Caner Ruhselman. Antalya Operasında 2 perde olarak sahnelenecek eserde koreografi Kürşat Kılıç, dekor ve kostüm Çağda Çitkaya, ışık ise Mustafa Eski imzasını taşıyor.
     Antalya Operası sanatçı kadrosu ile sahnelenecek eserde Alfredo karakterini Göksay Yaran ve Oben Bostancı, Violetta karakterini ise Nurdan Aydın ve Sema Çavuşoğlu Yaran dönüşümlü olarak canlandıracak. Serhat Konukman ve Tamer Peker Germont, Arzu Aydoğdumu ve Heyecan G. Ceylan Yakan Annina , Özhan Gümüş ve Farih Şanal Gastone, Serap Çiftçi ve Ebru Kaptan Flora, Şafak Güç ve Engin Suna Dottore, Aladdin Ataseven ve Mukhtar Malikov Marchese, Tükel Acar Barone, Metin Yakar Servo, Zafer İşgören Giuseppe ve Yalçın Ünsal Komisyoner karakteriyle sahne alacak.
     Eserin rejisörü Recep Ayyılmaz, Verdinin edebiyat alanındaki birçok eseri besteleyerek edebiyatı opera sanatı ile ilişkilendirmiş bir besteci olduğunu, La Traviatayı sahneye koyarken eserin bu yönünü ele aldığını, yani eseri roman gibi algıladığını belirtti.
     La Traviatanın 18. yüzyılda geçtiğini, ancak kendisini sahnelerken eserin her yönden çok net anlaşılmasını istediğini ifade eden Ayyılmaz, şunları kaydetti:
     Dekor, kostüm, sahneleme, konu, bunların hepsi seyirci tarafından rahat algılanmalı. Bu nedenle hiçbir kısıtlamaya gitmedim. Tiyatro kökenli bir rejisörüm ve sahneye koyduğum eserlerde de opera ve tiyatroyu bir arada ele almaya çok özen gösteriyorum. Bu eserde de izleyiciler teatral yönü kuvvetli olan bir La Traviata ile karşılaşacaklar.
     Bu arada 2013 yılının Verdiin 200. doğum yılı olması dolayısıyla dünya genelinde Verdinin eserleri sahnelenecek.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Devlet Opera ve Balesi, La Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER