Antalya DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür:

Antalya DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür: -2003ten bu yana Antalyaya 753 milyon lira yatırım yapmışız.


ANTALYA (A.A) - Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, 2003ten bu yana Antalyaya 753 milyon lira yatırım yapmışız dedi.
     Özgür, DSİ Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, DSİ çalışmaları hakkında ve yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi.
     Bölgedeki yatırım faaliyetlerine bu yıl 109 milyon lira bütçe ayırdıklarını bildiren Özgür, baraj, gölet, sulama ve içme suyu projeleri ile dere ıslahı çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.
     Antalyanın son yıllarda bu konuda yapılan çalışmalarla örnek alınacak bir il olduğunu ifade eden Özgür, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2 yıl önce başlatılan Bin günde bin gölet projesi kapsamında güzel çalışmaların yapıldı. Bunun semeresini almaya başladık. Bu kapsamda 16 tane göletin inşasına başlamış bulunmaktayız. Projesi ve ihalesi bitirilmiş konularda hedefimiz bir yıl içinde inşaatları bitirmek. Göletler yaklaşık 750 hektar civarında araziyi sulayacaktır diye konuştu.
     Bölgede Naras ve Gazipaşadaki Gökçeler Barajının yapımının devam ettiğini bildiren Özgür, Naras Barajının taşkını önlemek ve sulama amaçlı, Gökçeler Barajının ise sulama ve içme suyu amacıyla kullanılacağını söyledi.
    
     -Dere ıslah çalışmaları-
    
     Aksu Çayının ıslah edilmesinin Antalya için çok önemli olduğunu vurgulayan Özgür, çayın yatak ıslahı ihalesini yaptıklarını, inşaatına başlayıp hızlı bir şekilde ikmal edeceklerini anlattı. Çayın ıslahının Expo 2016 için önemli olduğunu kaydeden Özgür, Aksu Çayının tüm riskler açısından koruyacak Küçük Aksu Çayında da ihale çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
     Bunu dışında içme suyu açısından Antalyanın 2050 yılına kadar içme suyunu tedarik edecek çalışmalarda bulunduklarına işaret eden Özgür, Yine Alanyanın içme suyunun bu sene ihalesini yapacağız. 2003ten bu yana Antalyaya 753 milyon lira yatırım yapmışız. Antalyada tarım, içme suyu, dere taşkını alanlarında çalışmalar sürdürülmektedir. Antalyalıları standartları yüksek kaliteli su ile buluşturma çabası içerisindeyiz diye konuştu.
     Antalyada 2009dan 2012 yılı sonuna kadar 72 kilometre dere ıslah yapıldığını belirten Özgür, insanların can ve mal güvenliğini sağlama konusunda DSİnin hassas şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Özgür, DSİnin su taşkınlarını önlemede özellikli son yıllarda önemli çalışmalar içerisinde olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     DSİ tarafından bu konuda toplu makine çalışmaları ve üst havza çalışmaları gerçekleştirildi. Sarısu Deresi ise büyükşehir sınırları içerisinde yer alıyor. Orada bir yapılaşma da var. Dere yatağı daraltılmış. Biz daha önce bir planlama çalışması yapmışız. DSİ her konuda elinden gediği kadar destek olmaya çalışıyor. Bu konuda en büyük sorun bölgedeki yapılaşmadır. Bu konuda çalışmalara başlandı. Orası bizim görev alanımız dışındadır ama hiçbir zaman bölgeye duyarsız olmamışızdır. 2012de bölgenin temizliğine katkıda bulunmuşuz ancak yanlış yapılaşma, taşkın sınırlarındaki tesisleşme ve kesiti daraltan yapılaşma, nerede olursa olsun sıkıntı doğurur. Taşkın sınırlarında kalıcı ve geçici hiçbir tesisleşme olmamalı. Eğer taşkından zarar görmek istemiyorsak suyun alanına girmememiz lazım. Bana göre kesiti daraltan derede ne varsa temizlenmesi lazım.
    
     -Köprüçayda rafting devam edecek-
    
     Manavgat ve Serik sınırlarındaki Köprüçayda rafting sporunun devam edeceğini kaydeden Özgür, Köprüçayda belirli bir alanda rafting yapılacak. Tüm mühendislik yapıların tabiata çevreye duyarlı bir şekilde yapılmasından yanayız. Bunu bu şekilde denetliyoruz. Mühendislikte kazandırdıklarımız ile kaybettirdiklerimiz tartışılır. Kazandırdıklarımız fazlaysa onların yapılmasından yanayız dedi.
     HESlerin en çevreci en temiz enerji kaynağı olduğuna işaret eden Özgür, Su zengini bir ülke değiliz ve hala suyumuzun sadece yüzde 40ını değerlendirebilmekteyiz. Bunları yaparken çevreye duyarlı olunması konusunda da hassasiyetlerimiz var. Örneğin Solaklı Vadisi yapıldı ve görüldü. Bu işler çok dikkatle yapılıyor. Kısa zamanda çok büyük tesisler Türkiyeye kazandırıldı ve kazandırılmaya devam ediliyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER