Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği

Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Balcı: -"Antalyada yaşayan Ruslar polise başvurma, boşanma, boşandıkları Türklerden olan çocuklarını velayet durumu, vize gibi konularda haklarını yeterince bilmiyor"


ANTALYA (A.A) - Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Antalyada yaşayan Rusların, haklarını yeterince bilmediklerini söyledi.
     Balcı, Antalya Spor Kulübü Konferans Salonunda düzenlenen basın toplantısında, Türkiyede yaşayan Rus vatandaşlarını, karşılaştıkları hukuki sorunların çözümüne yönelik bilgi vermeyi amaçladıklarını belirtti.
     "Antalyada yaşayan Ruslar polise başvurma, boşanma, boşandıkları Türklerden olan çocuklarını velayet durumu, vize gibi konularda haklarını yeterince bilmiyor" diyen Balcı, bu konuda yetkililerden çok destek aldıklarını, yetkililerin herkesin hakkını vermek için çaba gösterdiğini kaydetti.
     Balcı, Türkiyedeki Rus vatandaşlarının, haklarının geliştirilmesi noktasındaki yeni projeleri ve kanunları anlattıklarında şaşırdıklarını, bu konularda yeterince bilgileri olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını öğrendiklerini ifade etti.
     Antalyada iki özel Rus okulu bulunduğunu ama bu okulların Türkiyedeki eğitim sistemine tam entegre olmadığını vurgulayan Balcı, bu nedenle okullardan mezun olup iş hayatına atılanların sorun yaşadıklarını anlattı. Balcı, Rus ve Türk sistemine uyumlu okullar açarak, mezunların iki dilde eğitim vermeyi planladıklarını dile getirdi.
     Moskovada yaşayan Türklerin çocuklarına ana dilde eğitim verememesi, ülkeler arasında diploma denkliğinin olmaması, diğer taraftan da Türkiyede eğitim alan Rusların eğitimlerini istediği şekilde sürdürememesi nedeniyle sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Balcı, aynı okulda hem Rusça hem de Türkçe eğitim veren sınıfların olması gerektiğini belirtti.
     Rus Dostluk ve Kültür Derneği başkanı Marina Soronika ise Türk erkekler ile evli olan Rus kadınlarının ve gayrimenkul satın almayı amaçlayan yabancıların enformasyon desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.
     Soronika, Antalyanın çok uluslu bir yer haline geldiğini belirterek, "Antalyada yaşayan Rus vatandaşların sorunları ile ilgili istatistiki bilgilere ulaştık. Hukukçulara verdiğimiz istatistik verilerinin değerlendirilmesi yapılıyor" diye konuştu.
     Soronika, Antalyada 12 bin civarında Rus vatandaşı ile yaklaşık 30 bin Rusça konuşan yabancının yaşadığını bildirdi.
     TBMMde kabul edilerek yasalaşan ve yabancıların Türkiyeye girişleri, kalışları ve çıkışlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen 6458 sayılı Yabancıların ve Uluslararası Koruma Kanununun yürürlüğe girmesiyle yaşanacak gelişmeler, 28 Nisanda Konyaaltı Belediye Konferans Salonunda düzenleyecek konferansta ele alınacak.
     Konferansa Rusyadan milletvekillerinin de katılması bekleniyor.
    
     Muhabir: Fatih Erel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER