Antalya Sion hazinesini bekliyor

Antalya Sion hazinesini bekliyor -Kumluca ilçesinde bir köylünün tesadüfen bulduğu, daha sonra bir bölümü yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iade edilmesi için çalışmalar sürüyor -Kumluca Kaymakamı Işık: Umut ediyorum çalışmala


ANTALYA (A.A) - Mehmet Çakmak - Kumluca ilçesinde bir köylünün tesadüfen bulduğu, daha sonra bir bölümü yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iade edilmesi için çalışmalar sürüyor.
     Kumluca Kaymakamı Salih Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kumlucanın Hacıveliler köyü yakınlarındaki Bizans kilisesi kalıntılarında 1963 yılında köylü bir kadın tarafından tesadüfen bulunan tarihi eserlerin bir bölümünün yapılan kaçak kazılar sonucunda yurt dışına kaçırıldığını belirtti.
     Tarihi eserlerin kalan bölümünün Antalya Müzesinde sergilendiğini anlatan Işık, yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiyeye iadesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Kumluca Kaymakamlığına ABDdeki Dumbarton Oaks Müzesinde bulunan eserlerin Sion Hazinesine ait olduğuna dair destekleyici bilgi ve belgeye ihtiyaç duyulduğunu yönünde yazı gönderildiğini ifade eden Işık, eserlerin oldukça değerli olduğunu, Türkiyeye geri kazandırılmasının hem Türkiye hem de Kumluca açısından çok önemli olduğunu söyledi.
     Eserlerin Türkiyede bulunması, çıkarılmasıyla ilgili elde edilebilecek ve tarihe ışık tutacak her türlü bilgiye ihtiyaç duyduklarını dile getiren Işık, böylece hazinelerin Türkiyeye ait olduğunun bir an önce ispat edebileceklerini kaydetti.
     Işık, vatandaşlardan ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi çekinmeden kendilerine getirmelerini isteyerek, Umut ediyorum çalışmalar lehimize sonuçlanır ve daha önce benzer şekilde kazandığımız tarihi eserlerimiz gibi Sion hazinesini de ülkemize kazandırırız diye konuştu.
     Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel ise uzmanlarca hazırlanan rapora göre Sion hazinesinden Antalya Müzesinde iki kupa, iki tepsi, üzeri altın kakmalı, kabartmalı zincirle asıla buhurdan ve çeşitli gümüş malzemelerin yer aldığını belirtti.
     Oluşturulan bilim heyetinin 1991 yılında Dumbarton Oaks Müzesini ziyaret ederek Sion hazinesinin orada bulunan bölümünü incelediklerini anlatan Demirel, Bu sırada yapılan görüşmelerde müze yetkilileri eserlerin Türkiyeden kanunsuz yollarla götürüldüğünü kabul etmişlerdi. Ancak eserlerin iadesine olumsuz baktılar dedi.
    
     -Sion hazinesi-
    
     Kumluca yakınındaki Korydalla Antik Kentinde 1963 yılında bir köylü tarafından tesadüfen bulunan Sion Hazinesi, kandil, buhardanlık, İncil kapağı, tepsi gibi gümüş kilise eşyaları ve bazı kaplama levhalardan oluşuyor.
     Bulunduğu yıl bir bölümü yurt dışına kaçırılan ve MS 6. yüzyıla ait Sion Hazinesinin bazı parçaları üzerindeki yazıt ve maden kontrol damgalarından antik Myra civarındaki Sion Manastırına ait olduğu saptandı.
     Antalya Müzesinde bir bölümü sergilenen hazinenin kalan kısmı Washingtondaki Dumbarton Oaks Bizans Araştırmaları Enstitüsünde sergileniyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalya Sion hazinesini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER