Antalya yabancı işçiler için de cennet

Antalya yabancı işçiler için de cennet oldu -Dünyanın önde gelen turizm kentlerinden Antalyada 2011de ikamet tezkeresi alan 36 bin 775 yabancıdan 9 bin 771ine çalışma izni verildi -2012in ilk 6 ayında ise ikamet tezkeresi verilen 1


ANTALYA (A.A) - Murat Yolcu - Dünyanın önde gelen turizm kentlerinden Antalyada 2011de ikamet tezkeresi alan 36 bin 775 yabancıdan 9 bin 771ine çalışma izni verildi.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü geçen yıl 36 bin 775 yabancıya ikamet tezkeresi verdi. İkamet tezkeresi verilen yabancılardan ise 9 bin 771i ise çalışma izni aldı. Çalışma izni alan yabancılardan 7 bin 309u turizm sektöründe çalışırken, 936sı özel kuruluşlarda, 103ü kazı çalışmalarında, geri kalanı ise diğer alanlarda görev yaptı.
     Bu yılın ilk 6 ayında ise 17 bin 26 kişi ikamet tezkeresi aldı, bu kişilerden 7 bin 379una çalışma izni verildi. Çalışma izni alanlardan 5 bin 680i turizm sektöründe çalışıyor.
     Öte yandan geçen yıl 222 kişi, bu yılın ilk 6 ayında ise 109 kişi kaçak çalıştığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.
    
     -Kaçak yabancı işçi sayısı kayıtlı çalışanlardan daha fazla-
    
     Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin geçmişte göç veren bir ülke olmasına rağmen özellikle 2000li yıllardan sonra göç alan bir ülke haline geldiğini, bu durumda Türkiyede ekonominin gelişmesinin büyük katkısı olduğunu söyledi.
     Yabancı işçilerin yerli işgücüne kıyasla daha az ücretle daha uzun süre çalıştırılmasından dolayı işverenlerce daha çok tercih edildiğine dikkati çeken Toksöz, yabancı göçmenlerin yasal konularda yeterli bilgiye sahip olmamasının kayıt dışı yabancı işçi çalıştırılmasını artırdığını kaydetti.
     Türkiyedeki göçmen işçilerin genellikle hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğine anlatan Toksöz, Türkiyede en fazla göçmenin çalıştığı alan ev ve bakım hizmetleridir. Özellikle kadının çalışma hayatına katıldığı ailelerde çocukların ve yaşlıların bakımı için işgücüne ihtiyaç duyuluyor. Yerli kadın işgücünün bu işlerde gece çalışmayı istememesinden dolayı yatılı işçiye ihtiyaç duyan aileler için göçmen istihdamı kaçınılmaz hale geliyor. Bu işlerde çalışan yabancı işgücü de çoğu zaman zorunluluktan bu işi yapıyor dedi.
     Türkiyede turizm sektörünün göçmen işçiler için önemli istihdam alanı olduğunu vurgulayan Toksöz, Antalyanın göçmen işçilerin turizm sektöründe en çok çalıştığı il olduğunu kaydetti.
    
     -Yabancı işçiler dil bilmesinden dolayı tercih ediliyor-
    
     Dil bilgisinin gerekli olduğu yerlerde göçmen işgücünün olması kaçınılmaz diyen Toksöz, Çünkü onlar gibi çeşitli ülkelerin dilini konuşabilen yerli eleman yok. Ancak bu işte çalışmaları ile yabancı işçilerin, yerli işgücünün yapabileceği işlerde de çalıştırılmasının önü açılmış olabiliyor diye konuştu.
     Tokgöz, bu durumun yerli işgücü aleyhine artmaması için çalışmalar yapılması gerektiğinin vurgulayarak, İŞKURun yapacağı işgücü araştırmaları ile hangi alanlarda ne tür ihtiyaç olduğu, hangi işleri yerli, hangi işleri yabancıların yapabileceği araştırılmalıdır. Yabancı işçinin çalışma izni alarak yasal bir şekilde yerli işgücü ile aynı haklara sahip olması gerekir. Çünkü yabancılar aynı haklara sahip olmazsa ucuz işgücü olarak çalıştırılmaya devam edilecekler diye konuştu.
     Turizm sektöründe ciddi anlamda yabancı işgücü istihdam edildiğine dikkati çeken Toksöz, şöyle dedi:
     Antalyada izinli olarak çalışan kişi sayısı 10 bin civarında. Oysa turizmde 100 binlerle ifade edilen istihdamdan bahsediyoruz. Bu nedenle yabancı çalışan sayısının 10 binin çok daha üzerinde olduğunu tahmin edebiliyoruz.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalya yabancı işçiler için de cennet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER