Antibiyotik tedavisinde doktorunuzu sorgulayın

Antibiyotik tedavisinde doktorunuzu sorgulayın -Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurt: -Muayene olduktan sonra size antibiyotik yazıldıysa doktorunuza Sayın doktorum bu antibiyotik benim için gerekli mi, doğr


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kurt, gereksiz antibiyotik kullanımının insan sağlığına zarar verdiğine işaret ederek, bu konuda hastaların doktorlarını sorgulaması önerisinde bulundu.
     Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 4. Türkiye EKMUD kongresine katılan Prof. Dr. Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda antibiyotik kullanımı konusunda yanlış bir algı olduğunu söyledi.
     Herkesin evinde ya da dolabında mutlaka bir antibiyotik bulunduğunu dile getiren Kurt, ateşi çıkan, öksüren ya da soğuk algınlığı yaşayan hemen herkesin antibiyotik tedavisine başvurduğunu belirtti.
     Gereksiz antibiyotik kullanımının yaygın olmasından yakınan Kurt, insanların iyileşmek için kullandıkları antibiyotiğin farklı hastalıkları beraberinde getirdiğini vurguladı. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımı ile karşılaştıklarını anlatan Kurt, Basit bir tedavi ile geçebilecek hastalıkta bile antibiyotiğe başvurur hale geldik. Hastanın gereksiz yere aldığı antibiyotik nedeniyle vücudunda büyük hasarlar oluştuğunu, ishal olan kişinin antibiyotik nedeniyle bağırsak enfeksiyonu geçirdiğini görüyoruz dedi.
     Bilinçsiz antibiyotik kullanımının insanların hem ekonomisine hem de sağlığına zarar verdiğini bildiren Kurt, hastalara mümkün olduğunca antibiyotikten kaçınmalarını tavsiye etti.
     Hastaların rahatsızlıklarını iyi irdelemeleri gerektiğini dile getiren Kurt, zaman zaman doktorların da gereksiz antibiyotik yazabildiğini kaydetti.
     Türkiyede 80e yakın tıp fakültesi bulunduğunu, mezun olan hekimlerin aynı ölçü ve eşit düzeyde bilgi alamadıklarını, bazı pratisyen hekimlerin kendilerini geliştirmediğini ileri süren Kurt, bu nedenle bazen tedavilerde gereksiz antibiyotik kullanılabildiğini söyledi. Hastalardan bu konuda duyarlı davranmalarını isteyen Kurt, Muayene olduktan sonra size antibiyotik yazıldıysa doktorunuza, Sayın doktorum bu antibiyotik benim için gerekli mi, doğru teşhis koydunuz mu diye sormanızda yarar var diye konuştu.
     Kurt, bazı alerjik reaksiyonlara da neden olabilen antibiyotiğin kurtarıcı gibi görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antibiyotik tedavisinde doktorunuzu sorgulayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER