Arguvanda kara buğdayın üretimi yaygınlaştırılacak

Arguvanda kara buğdayın üretimi yaygınlaştırılacak


MALATYA (A.A) - Arguvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ana vatanının Orta Asya olduğu bilinen kara buğdayın üretimini ilçede yaygınlaştırmak üzere deneme üretimlerine başladı.
     Kurumda görevli ziraat mühendisi Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Latincesi fagopyrum esculantum olan kara buğdayın üretiminin Türkiyede yaygınlaştırılması çalışmalarının 2 yıldır Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütüldüğünü, dekarda 150-200 kilogram ürün alındığını kaydetti.
     Bu buğday çeşidinin üretiminin ilçedeki üreticiler tarafından yapılmasını hedeflediklerini belirten Kaya, bu nedenle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün deneme üretimi yaptığı alanın bir kısmında ekim yaptıklarını söyledi.
     Ana vatanı Orta Asya olan kara buğdayın hem insan beslenmesinde önemli bir yerinin bulunduğunu, hem de saplarının yem bitkisi olarak kullanıldığını ifade eden Kaya, ayrıca çiçeklerinin yapısından dolayı bal özü miktarının yüksekliğinden ötürü arıcılık için önemli bir bitki olduğunu belirtti.
     Kara buğdayın serin iklimlerde, 4 bin 200 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde yetiştiğini kaydeden Kaya, her türlü toprakta rahatlıkla yetişen ürünün Doğu Anadolu Bölgesi için de uygun olduğunu düşündüklerini aktardı.
     Mehmet Kaya, Protein miktarı normal buğdaya göre yüksek olan kara buğday diyet yapmak isteyenler için çok önemli bir besin kaynağıdır. Ekmeği normal buğdayınkine göre daha esmerdir. Glikoz oranı düşük olduğundan dolayı kepek ekmekten daha faydalıdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Ramazan Taştaş / Yeter Erdine
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Arguvanda kara buğdayın üretimi yaygınlaştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER