Arıburnundaki siperlerin haritası çıkarıldı

Arıburnundaki siperlerin haritası çıkarıldı -Çanakkale Savaşlarının en önemli bölümünün yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerince sürdürülen Ortak Arkeoloji Araştırma


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Savaşlarının en önemli bölümünün yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerince sürdürülen Ortak Arkeoloji Araştırma Projesi kapsamında, Anzak ve Türk arşivlerinden yararlanılarak siperlerin yeri haritalandırıldı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010da başlayan Arıburnu savaş alanı üzerine Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin ortak tarihsel ve arkeolojik araştırmasının 2012 yılı çalışmalarının sona erdiğini belirtti.
     Avustralyadan 9, Yeni Zelandadan 1, Türkiyeden ise 6 öğretim üyesi ve araştırmacının katılımıyla 5-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalarda tarihsel sürecin araştırıldığını anlatan Atabay, şunları kaydetti:
     2009 yılı ekim ayında Türk ve yabancı bilim adamlarıyla ÇOMÜde bir araya gelerek Arıburnu Savaş Alanı üzerine Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelandanın ortak tarihsel ve arkeolojik araştırması projesi yapılması konusunda mutabakata vardık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile çalışmanın Lozan Antlaşmasının 129. maddesinde belirlenen haritada belirlenen sahada yapılması kararlaştırıldı. Gerekli prosedürlerin tamamlanmasından sonra 2010 yılındaki ilk çalışmalar 15-30 Ekim tarihleri arasında, 2011 yılı çalışmaları da 12-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.
     Atabay, 2012 yılı araştırmalarının Lone Pine, Mehmet Çavuş, Cesarettepe ve Keskinsırt bölgelerinde yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
     Öncelikle bölgedeki siperlerin tespiti için inceleme yapıldı. Daha sonra arazideki siper, tünel, teras ve koruganlar ile yüzey buluntularının yerleri DGPS sistemi kullanılarak belirlendi. Savaş zamanından her iki tarafa ait siper haritaları bir araya getirilerek araştırmada kullanıldı. Böylece Anzak ve Türk arşivlerinden faydalanılarak araştırılan siperlerin tam olarak haritalanması sağlandı. DGPS sistemi bütün ayrıntıların çok yüksek bir kesinlikle, yaklaşık 15 santimetre hata ile yerleştirilmesine olanak vermekte. Bu yıl ayrıca jeofizik yöntemler de kullanıldı. Araştırma yapılan bölgede, çok sayıda tünel, lağım hattı tespit edildi. Ayrıca savaşta şehit olan 47. Alay Komutanı Tevfik Beyin mezar yeri kesin olarak belirlendi.
     Hazırlanan projenin dünyada geniş ilgi uyandırdığını vurgulayan Atabay, Amerikada yayımlanan Archaeology Dergisinin editörü Samir Patelin çalışmaları izlemek üzere Türkiyeye geldiğini ve gelecek sayısında araştırmanın dergide ana konu olarak yayınlanacağını bildirdi.
     Atabay, araştırma sonuçlarının 2015te Cambridge University Press tarafından kitap olarak yayımlanacağını belirterek, proje çalışmalarının gelecek yıl da devam edeceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Burak Akay/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Arıburnundaki siperlerin haritası çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER