Arıtılmış atıksuyun satışı için işletme kurulacak

Arıtılmış atıksuyun satışı için işletme kurulacak -Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesis Kurma ve İşletme Birliği, elde edilecek 45 bin metreküp suyun sulama birliklerine ve üçüncü kişilere satış işlemlerini yürütmek için işletme kurma


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesis Kurma ve İşletme Birliği, atıksu tesisleri bünyesinde dezenfekte ünitesi inşa edilmesiyle, günlük elde edilecek 45 bin metreküp suyun sulama birliklerine ve üçüncü kişilere satış işlemlerini yürütmek için işletme kurma kararı aldı.
     Belediye Başkanı Çoban başkanlığında, Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliği 2. olağan meclis toplantısı, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
     Toplantıda, Afyonkarahisarda 2013 yılında faaliyete geçecek olan dezenfekte ünitesi konusu ele alındı. Yapılan sunumda, 750 bin Avroya mal olacak dezenfekte ünitesinin Avrupa Birliğinden alınan fonla hayata geçirileceği, ihalesi ve yer tesliminin yapıldığı ve inşaatına kısa sürede başlanacağı bildirilirken, dezenfekte ünitesi sayesinde Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan günlük 45 bin metreküp suyun, yaklaşık 5 bin dekar arazide tarımsal sulamada kullanılmasının planlandığı kaydedildi.
     Tesislerden elde edilecek suyun tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması amacıyla sulama birliklerine ve üçüncü kişilere satışı için işletme kurulmasının oylaması yapıldı. Teklif, oy birliğiyle kabul edildi.
     Başkan Çoban, yaptığı konuşmada, arıtılan suyun tarımsal sulamaya uygun olduğunu, kurulacak dezenfekte ünitesinin de tamamen Avrupa Birliği fonları tarafından karşılanacağını belirtti.
     Projenin hayata geçmesi konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun büyük destek sağladığını söyleyen Çoban, Arıtma tesisimizden çıkan nihai sular tekrar dezenfekte ünitesine gelecek, orada bir takım formüllerle işlenecek ve günlük 45 bin metreküp su, tarımsal sulamada kullanılacak. Proje hem verimi artıracak hem de birliğimiz para kazanacak. Arazide mevcut sulamada kullanılan yer altı kuyularında, suyun tuzluluk oranı yüksek olduğundan ürüne zarar veriyor, uzun vadede ise tarımsal toprağı yok ediyor. Bizim sularımız tamamen güvenlidir. Bu uygulamayı Türkiyede ilk kez Afyonkarahisarda hayata geçireceğiz diye konuştu.
     Toplantıda ayrıca, tahsil edilemeyen atıksu bertaraf bedelleri, inşaat bedeli katılım payları, faaliyet giderleri katılım paylarının, idarelerin İller Bankası alacaklarından tahsil edilmesi konusunda Birlik Encümenine yetki verildi.
     Değirmen Ayvalı Belde Belediyesinin birliğe üyelik katılması da oy birliği ile kabul edildi.
    
     Muhabir: Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Arıtılmış atıksuyun satışı için işletme kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER