Artık demir örsle değil şahmerdanla dövülüyor

Artık demir örsle değil şahmerdanla dövülüyor -Teknolojinin gelişmesi ile sıcak demircilikte örsün yerini şahmerdanlar aldı


ORDU (A.A) - Teknolojinin gelişmesi ile sıcak demircilikte örsün yerini şahmerdanlar aldı.
     Ünye Küçük Sanayi esnaflarından sıcak demirci ustası 60 yaşındaki Salim Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak demircilikte örsle demir dövme döneminin bittiğini söyledi.
     Mesleğine 1967 yılında başladığını ve çocuklarıyla birlikte bu mesleği yaptıklarını anlatan Koç (60), demircilik mesleğinin de gelişen teknolojiye ayak uydurduğunu belirtti.
     Teknoloji ile artık örsün yerine şahmerdanların demiri dövdüğünü ifade eden Koç, Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bizim mesleğimiz ölmez. Bizler gelişen teknolojiden istifade etmek ve zaman kazanmak için şahmerdan dediğimiz bu dövme makinesinden iş yerimize 2 adet aldık. Artık körükte ısıttığımız sıcak demiri örs yerine, şahmerdan dediğimiz bu dövme makineleriyle hazırlıyoruz dedi.
     İş yerlerinde demir araç gereçler ürettiklerini belirten Koç, şöyle devam etti:
     Köylümüze lazım olan her araç gerecin üretimini yapıyoruz. Bıçak, balta, girebi, kazma, sacayak, orak, tırpan, saban, bel, mangal, yufka çevirme (eğiş) sacı, keser, çapa, tırmık, yufka sacı, yufka ızgarası, gibi birçok aleti yapıyoruz. Ürettiğimiz aletleri isteyen toptancılara da veriyoruz, kendimiz de pazarlıyoruz.
     Aynı iş yerinde babasıyla sıcak demircilik mesleğini devam ettirdiklerini söyleyen Ramazan Koç ise, gelişen teknolojiyle birlikte mesleklerinin gelişim gösterdiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Hacer Öztürk
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Artık demir örsle değil şahmerdanla dövülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER