Artvinde atık kağıtlardan fidanlara

Artvinde atık kağıtlardan fidanlara -MYO öğrencilerinin yaptığı proje sayesinde hem kağıt israfı önleniyor hem de yeni fidanlar için tohumlar toprakla buluşturuluyor -AÇÜ Öğretim Görevlisi Tozlu: Atık kağıtların yeniden üreti


ARTVİN (A.A) - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Artvin Meslek Yüksekokulu Elektrik Programları ve Makine Programları öğrencilerinin yaptığı Atık Kağıt Geri Dönüşüm Projesi ile hem kağıt israfı önleniyor hem de yeni fidanlar için tohumlar toprakla buluşturuluyor.
     AÇÜ Elektrik ve Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Bilgehan Tozlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrenci ve öğretim görevlileriyle 2012-2013 Güz Dönemi Projesi kapsamında yaptıkları fikir alışverişi sonrası Atık Kağıt Geri Dönüşüm Projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
     Proje kapsamında geliştirdikleri atık kağıt geri dönüşüm makinesinde atık kağıtları hamur haline getirdiklerini belirten Tozlu, şunları söyledi:
     Küçük parçalara ayrılan kağıtlar önce hamur hale getiriliyor, sonra da sulandırılıyor. Elde edilen sulu hamur süzgeçte otomatik olarak süzüldükten sonra vakumlanıyor. Böylece süzgeç üzerinde sadece kağıt lifleri kalıyor. Ardından sıcak pres işleminden geçirilen nemli kağıt, makinenin kurutma bölmesinde kurutuluyor. Makine ile çok profesyonel olmasa da müsvedde olarak kullanılabilecek gri renkli ama temiz bir kağıt üretebiliyoruz.
     Tozlu, Atık kağıt geri dönüşüm makinesini öğretim görevlisi arkadaşlarıyla tasarladıklarını, tamamen AÇÜ Meslek Yüksekokulu Elektrik Programları ve Makine Programları öğrencilerince imal edildiğini belirterek, makinenin dış aksamını oluştururken Artvin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi atölyesinin kullanıldığını ve Artvin Sanayi Sitesi esnaflarıyla iş birliği içine girildiğini dile getirdi.
     Proje çerçevesinde Orman Fakültesi öğretim görevlilerinden teknik destek alarak ağaçkartlar ürettiklerini de söyleyen Tozlu, şöyle devam etti:
     Çalışma doğaya da katkı sağlıyor. Makineyle üretilen kağıtların arasına ağaç tohumları koyarak ağaçkartlar elde ettik. Bu ağaçkartlar toprağın 1-2 santimetre altına gömülüp sulandığında tohumlar çimlenerek fidan halini alacak. Makine ile 5-6 saat içinde yaklaşık bin kadar ağaçkart üretiyoruz. Bin kişiye hediye edilecek ağaçkartlar bin fidanın dikilmesine vesile olacak.
    
     -Üretimin yüzde 60dan fazlası atık kağıtlardan-
    
     Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami İmamoğlu ise Türkiyede kağıt üretiminin yüzde 60dan fazlasının atık kağıtlardan üretildiğini dile getirerek, Diğer kağıtlar ise orijinal lif ya da bitkisel kaynaklı liflerden yapılabiliyor dedi.
     Atık kağıtların hamurlaştırılması aşamasında kağıtların lif haline getirildiğini söyleyen İmamoğlu, Uzunlukları yaklaşık 2 ile 4 milimetre arasındaki bu lifler formasyon aşamasında tutkal kullanmadan, liflerin kendi doğal bağlanma özelliklerinden faydalanılarak birbirlerine yapışıyorlar diye konuştu.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Artvinde atık kağıtlardan fidanlara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER