Asım Güzelbey Esselame Sınır Kapısında incelemelerde

Asım Güzelbey Esselame Sınır Kapısında incelemelerde bulundu


GAZİANTEP (A.A) - Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kilis Valisi Yusuf Odabaş ile Esselame Sınır Kapısında incelemelerde bulundu.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Güzelbey ve Odabaş önce Kilisteki konteyner kentte kalan Suriyelileri ziyaret etti, daha sonra muhaliflerin eline geçen Suriyenin Esselame Sınır Kapısında gitti.
     Ziyareti sırasında Suriyenin dost bir ülke, Halepin ise kardeş bir şehir olduğunu belirten Güzelbey, Kilisteki konteyner kentte yaşayan Suriyelilerin durumunu yerinde görmek için kampa geldiklerini belirtti.
     Muhalif askerlerle de bir süre sohbet eden Güzelbey, iki ülke arasındaki kardeşliğin bundan sonra da devam edeceğini, Suriye halkının alacağı demokratik kararlara saygılı olduklarını belirtti.
     Burada, yerli-yabancı basın mensuplarına açıklama yapan Güzelbey, Suriyedeki iç savaşın bir an önce bitmesi temennisinde bulunarak, Suriyede insan hakları ihlalleri yapılmasına dikkat çekti.
     Suriyede yaşanan gerginlikten sonra Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerin bittiğini ve bölge esnafının sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Güzelbey, Biz Gaziantep olarak sanayi ve ticarette gelişmiş bir kentiz. Bu bağlamda ticari bir kaygımız yok. Ancak bizim kaygımız ve endişemiz Suriyede yaşanan insan hakları ihlalinin yapılması. Burada akan kanın durmaması. Bizi üzen durum bu dedi.
     Güzelbey, 1970li yıllarda Suriyeden getirilen ürünlerin Kilis, Gaziantep ve buradan Türkiyenin değişik bölgelerine gittiğini, bu dönemlerde her iki ülkenin ilişkilerinin iyi olmadığını anımsattı.
     2000li yıllarda iki ülkenin ilişkilerinin düzeldiğini, tam işler rayına oturduğu anda Suriyede iç kargaşa çıkmasını Türkiye adına talihsizlik olarak yorumlayan Güzelbey, Bu iyi ilişkiler neticesinde biz bazen öğle yemeğine Halepe gidiyorduk, bazen de onlar bize yemeğe geliyordu. İrandan günde 60 adet otobüs Suriyeye, Gaziantep üzerinden giderdi. Biz bu ilişkilerin daha iyi gelişeceğini beklerken maalesef Suriyedeki olaylar ilişkileri bitirdi ifadelerini kullandı.
    
     -Esnaf etkilendi
    
     Gaziantepte Suriyeye yönelik iş yapan esnafın olaylardan ciddi şekilde etkilendiğini ve ekonomik anlamda önemli kayıplar yaşadıklarını aktaran Başkan Güzelbey, şunları kaydetti:
     Suriyeden gelen misafirleri ağırlamaya yönelik restoranlar ve oteller yapılmıştı. Maalesef şimdi bunların hiç birisi çalışmıyor. Esnafımız bu konuda şikâyetçi. Ama esas bizim şikâyetimiz Suriyede insan haklarının ihlali ve suçsuz insanların hayatını kaybetmesi. Bunlar bizim manevi olarak etkiliyor. Ama ticari olarak Gaziantepin çok ciddi bir şekilde etkilendiğini söyleyebilirim.
     Öncüpınar Sınır Kapısının daha önce kilometrelerce araç ve kamyon kuyruğu olan bir kapı olduğunu dile getiren Güzelbey, ancak şimdi burada kimsenin bulunmadığını ifade etti.
     Son dönemlerde Gaziantep ile Suriye arasında dostane ilişkilerin yaşandığını, bu bağlamda Halep ile kardeş şehir olduklarını ve birçok ortak projeye imza attıklarını açıklayan Güzelbey, ticari bir kaygılarının olmadığını vurguladı.
     Güzelbey, İnsanlar ticaretin değil, canının derdine düşmüş durumda. Suriyede akan kanın biran önce bitmesini temenni ediyoruz düşüncelerini aktardı.
    
     Muhabir: Zafer Fatih Beyaz
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Asım Güzelbey Esselame Sınır Kapısında incelemelerde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER