Aşırı sıcaktan çatlayan karpuza gazeteli önlem

Aşırı sıcaktan çatlayan karpuza gazeteli önlem -Adananın Ceyhan ilçesinde bazı üreticiler karpuzun aşırı sıcaktan çatlamasını önlemek amacıyla ürünlerini gazete kağıdına sarıyor


ADANA (A.A) - Ceyhan ilçesinde, bazı üreticiler karpuzun aşırı sıcaktan çatlamasını önlemek amacıyla ürünlerini gazete kağıdına sarıyor.
     Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiyedeki karpuz üretiminin önemli bir bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını söyledi.
     İlçe genelinde bu yıl karpuz üretim alanlarının geçen yıla göre fazla olduğuna dikkati çeken Tezcan, bunun nedeninin, fide yetiştiricilerinin çiftçilerin ayağına kadar giderek ürünlerini pazarlamasından kaynaklandığını ifade etti.
     Tezcan, bazı tüccarların karpuzu olgunlaşmadan hasat ettirdiklerini öne sürerek, Çiftçi ilk anda ürünün kilogramını 50 kuruştan sattı. Marketlerden ham karpuzu satın alan tüketiciler ise aynı durumla karşılaşacağı endişesiyle bir daha almadı. Ürünün tarladaki kilo fiyatı ise 20 kuruşa kadar düştü dedi.
     Son günlerde artan hava sıcaklığının etkisiyle bazı çiftçilerin karpuzun hasattan önce çatlamasından korktuğu için ürününü gazete kağıtlarına sarmaya başladığını belirten Tezcan, şöyle konuştu:
     Çatlayan karpuz kısa sürede çürür. Bu durumda üreticiler zarar ettiriyor. Bazı çiftçilerimiz zararın neresinden dönersem kazançlıyım diyerek bir kaç yıldır olduğu gibi karpuzları yine bu yöntemle korumaya çalışıyor. Karpuzların gazete kağıtlarına sarılması, fiyatların yükselme olasılığına karşı ürünün olgunlaşmasını 10-15 gün geciktiriyor. Bu yöntem üreticilere zaman kazandıracak.
     Tezcan, karpuzda bu yıl dekar başına ortalama 5 ton verim alındığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İrfan Kurt/Ali Güreli
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Aşırı sıcaktan çatlayan karpuza gazeteli önlem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER