ATSO Başkanı Budak, Antalya ticaretinin sorunlarını

ATSO Başkanı Budak, Antalya ticaretinin sorunlarını Ankaraya taşıdı


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ve beraberindeki heyet, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldızı Ankarada ziyaret etti.
     ATSO Heyetinin Ankaradaki ilk durağı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı oldu. Bakan Yazıcıyı makamında ziyaret eden ATSO Başkanı Budak ve yönetim kurulu üyeleri, Bakan Yazıcıya Antalya ticaretinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren kapsamlı bir dosya sundu.
     Antalya ekonomisi hakkında bilgiler veren Budak, kent esnafını yakından ilgilendiren Büyük Mağazalar Kanununun halen çıkmamış olmasının yarattığı sıkıntılara değinerek, kent merkezinde peş peşe açılan alışveriş merkezlerinin küçük esnaf ve küçük ve orta ölçek imalatçıları derinden etkilediğini belirtti.
     Antalyanın sektörel sorunlarının yanı sıra yeni Çek Kanunundaki düzenlemeden kaynaklanan sıkıntılara da değinen Budak, Yeni Çek Kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan yaptırım caydırıcılığını yitirmiş, bu da çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını yitirmesine neden olmuştur. Bugün birçok şirket elindeki çeklerin karşılığını tahsil edemediği için batma tehlikesi ile yüz yüzedir. Esnaf, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebilmelidir. Esnafın, çalıştığı kişinin risk durumunu görebileceği, halihazırda bankalar tarafından kullanılan sistemden faydalanmasını sağlayacak bir uygulamanın hızla hayata geçirilmesi gerekiyor dedi.
     Budak ayrıca, yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Özellikle Avrupaya ve Rusyaya kara yoluyla yapılan ihracatta zaman zaman aksamalar yaşandığını anlatan Budak, ürünlerinin sınır kapılarından çıktıktan sonra birkaç kez ürün analizine tabi tutulmasının ve analiz sürecinin uzun sürmesinin, ihracatta büyük aksamalara yol açtığını bildirdi.
     Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Avrupa Birliğine kara yolu ile yaptığınız ihracatta ürünlerinizi sınır komşumuz Bulgaristanda analizlere tabi tutturmak zorundasınız. Bunun için ürününüzü ana yoldan 170 kilometre içerideki laboratuvara götürmeniz gerekiyor. Analiz süreci 2 hatta 3 gün sürebiliyor. Bu süreçte bekleme süresinin uzunluğunun yarattığı sorunun yanı sıra ürünlerinizin bozulma riskini de üstlenmeniz gerekiyor. Bu uzun ve zorlu süreç sadece Antalyalı üreticileri değil, tüm Türkiye çapında yaş sebze meyve ihracatı yapanları olumsuz etkiliyor.
     Budak, tarım işletmelerinde kullanılan elektriğin ticari tarifeden ücretlendirilmesinin maliyetleri artığını da belirtti. Budak, tarım işletmelerinin de sanayi tarifesinden yararlandırılmasının üreticilerin girdi maliyetlerini düşürerek sektöre önemli bir destek sağlayacağını sözlerine ekledi. Başkan Budak, Bakan Yazıcıyı ATSOnun kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan Geleneksel Ödül Törenine davet etti.
    
     -Danışmanlarına talimat verdi-
    
     Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise ziyaretin kendisini çok memnun ettiğini dile getirdi. ATSOnun hazırladığı kapsamlı dosyayı inceleyeceğini belirten Bakan Yazıcı, özellikle Hal Kanunu konusunda esnafı bilgilendirmek için eğitim çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
     İhracatta yaşanan sıkıntılar konusunda danışmanlarına çalışma yapılması talimatını veren Bakan Yazıcı, özellikle TOBBun desteğiyle sınır kapılarında yapılan düzenlemelerle ihracatta büyük bir gelişme sağlandığını, ancak ihracatçıların ürünlerinin Türkiyeden çıkınca yaşadıkları sıkıntıları gidermek için de ayrıca inceleme başlatacağını bildirdi.
     Bakan Yazıcı, programının uygun olması halinde ATSOnun Geleneksel Ödül Törenine katılmaktan ve Antalya iş dünyası ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyacağını söyledi.
     ATSO Başkanı Budak, Bakan Yazıcıya ATSOnun 130 yıllık tarihini ve Antalya ekonomisinin gelişimini anlatan Geçmişten Günümüze Antalya kitabı hediye etti.
    
     -Vali Yüksele ziyaret-
    
     ATSO Heyeti daha sonra, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldızı makamlarında ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Metin ve Müsteşar Altunyaldıza Antalya dosyası sunan Budak, ticaret, tarım ve ihracatla ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlattı.
     ATSO Heyeti, daha önce Antalyada görev yapan Ankara Valisi Alaaddin Yükseli de makamında ziyaret etti. Antalya ekonomisi hakkında bilgi alan ve Ankaradaki çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Yüksel, ATSOnun sadece Antalyanın değil, Türkiyenin en güçlü odalarından olduğunu vurguladı. Yüksel, ATSO, Antalyada birliktelikle iş yapma kültürünün oluşmasında öncü rol üstlenen bir kurum. Başta EXPO olmak üzere birçok projenin Antalyaya kazandırılmasında ATSOnun bilgisi ve emeği var. Antalyanın size ihtiyacı, sizin Antalyaya aşkınız var. Başarılı çalışmalarınızı yakından takip ediyorum dedi.
     ATSO Heyeti, Ankaradaki temasları kapsamında Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi çevresinde restorasyon çalışmaları devam eden Ankara Evleri bölgesinde de incelemelerde bulundu.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber ATSO Başkanı Budak, Antalya ticaretinin sorunlarını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER