ATSO yönetimi, Ziraat Mühendisleri Odasını ziyaret

ATSO yönetimi, Ziraat Mühendisleri Odasını ziyaret etti


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ile yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tunceri makamında ziyaret etti.
     Ziyarette Tarım Konseyinin kurulmasındaki katkılarından dolayı Tuncere teşekkür eden Budak, tarımda birlikteliğin ve güç birliğinin önemine dikkat çekti.
     Antalyanın turizmin yanında lokomotif sektörlerinden olan tarımda yapısal sorunlar bulunduğunu belirten Budak, Tarım Konseyi olarak bu sorunların üzerine el birliğiyle gideceklerini kaydetti.
     Tarım sektöründe üreticinin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Budak, Son yıllardaki yaş sebze meyve satış fiyatlarına baktığımızda yatay bir seyir görüyoruz. Oysa tarımsal üretimde girdi maliyetleri sürekli artıyor. Tohum, enerji, fide maliyetleri sürekli bir yükseliş trendinde. Üreticinin bu maliyetlerle ayakta kalabilmesi için makro ölçekli önlem ve desteklerin gündeme alınması gerekiyor dedi.
     Ayrıca Ziraat Bankasının tarım kredilerinden aldığı komisyon oranlarındaki değişikliklerini doğru bulmadıklarını kaydeden Budak, en büyük devlet bankasının çiftçiye destek olması gerektiğini söyledi.
     Çek Kanunundaki yeni düzenlemeler nedeniyle tahsilatta yaşanan sıkıntılara da değinen Budak, şöyle konuştu:
     Yeni Çek Kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan cezalar caydırıcılığını yitirmiştir. Bu da ticarette yaygın olarak kullanılan çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını kaybetmesine neden olmuştur. Bugün her sektörden işletmenin yüz yüze kaldığı sorunla tarım sektöründeki işletmeler de karşı karşıyadır. Elindeki çekin karşılığını tahsil edemeyen şirketler zora düşmektedir. Oysa ki esnaf, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebilmelidir.
     Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer de Tarım Konseyinin yurt genelinde büyük ilgi çektiğini belirterek,Çorum, Manisa ve İzmirden Tarım Konseyi kurmak için kendilerinden Antalya Tarım Konseyinin yönergesinin istediklerini söyledi.
     Tuncer, ekonomideki durgunluğun tarım sektörünü de olumsuz etkilediğini dile getirerek, özellikle Rusya pazarında sıkıntılar yaşandığını, iç pazarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle sıkıntılar başladığını ifade etti.
     Tuncer, Yaş sebze meyvede yurt içinde tüketim alışkanlığı değişti. Tüketici meyve sebzeyi eskisi gibi pazarlardan değil, büyük marketlerden alıyor. Dağıtım kanalları biçim değiştiriyor. Küçük üretici, tohumcu, fideci, ilaç bayileri tahsilat yapamamaktan şikayetçi. Bu sorunları tamamını ele alıp çözüm önerilerimizi hep birlikte üretmeliyiz diye konuştu.
     Budak, Tuncere ziyaretin anısına ATSOnun 130 yıllık tarihini ve Antalya ekonomisinin gelişimini anlatan Geçmişten Günümüze Antalya kitabını hediye etti.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO yönetimi, Ziraat Mühendisleri Odasını ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER