AÜ Dil ve Tarih

AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi 77. yılını kutladı


ANKARA (A.A) - Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) 77. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
     Farabi fuayesinde düzenlenen törene, AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, DTCF Dekanı Prof. Dr. Rahmi Er ve fakültenin öğretim üyeleri katıldı.
     AÜ Rektörü Prof. Dr. İbiş, burada yaptığı konuşmada, DTCFnin Ankara Üniversitesi bünyesinde yer almasından dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, kuruluş talimatını Atatürkün verdiğini ve bizzat adını koyup takip ettiğini hatırlattı.
     İbiş, AÜnün Türkiye Cumhuriyetinin ve dünya ülkelerinin halklarının, bilimin, tarihin, coğrafyanın, sanatın ve dillerin araştırılması için kurulduğunu ve fakültenin üstün çabayla görevlerini yerine getirdiğini anlattı.
     Rahmi Er ise DTCFnin Atatürkün manevi kızı Afet İnanın verdiği Türk tarihi dersiyle 77 yıl önce 195 öğrenciyle başladığını anımsatarak, 9 Ocak günü kuruluş günü değil eğitim öğretime başlandığımız gündür diye konuştu.
     Er, fakültenin adının Mustafa Kemal Atatürk tarafından tasarlandığını ve bu uygarlık projesinin ulusal aydınlanma projesinin bir ürünü olduğunu dile getiren Er, şunları kaydetti:
     Bu projenin ilk ayaklarını 1931 yılında Türk Tarih Kurumu ile 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu oluşturmaktadır. Bu iki durumun gereksinim duyduğu araştırmacıları yetiştirecek, bilimsel çalışmaları yapacak, Türk tarihini, Türk dilini Türk kültürünü, özgün kaynaklara inerek araştıracak bir akademi olmak üzere kurulmuştur.
     Konuşmaların ardından törende 77. yılını kutlayan emekli öğretim üyelerine plaket, bir üst akademik kadroya atanan öğretim üyelerine de kartvizit verildi.
    
     Muhabir: Ankara
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER