AVMler çiçekçilerin rekabet gücünü tüketti

AVMler çiçekçilerin rekabet gücünü tüketti -Çiçek reyonlarında yarı fiyatına çiçek satan alışveriş merkezleri, çiçekçilerin işlerini olumsuz etkiledi -Çiçekçi Savaş Güneş: Alışveriş merkezlerinin çiçek reyonunda çiçek 30 liraysa


KOCAELİ (A.A) - Çiçek reyonlarında yarı fiyatına çiçek satan Alışveriş Merkezleri (AVM), çiçekçilerin işlerini olumsuz etkiledi.
     İzmitte 30 yıldır çiçekçilik yapan Savaş Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte açılış ve törenlere adeta çiçek yetiştiremediklerini belirterek, panoların, vakıfların metal çelenklerinin işlerini durma noktasına getirdiğini savundu.
     Hediyeleşmek kültürümüzde var. Eskiden insanlar çiçek alır, sevdiklerini sevindirirdi diyen Güneş, bunun adeta bir gelenek olduğunu ancak hediye alternatiflerinin çoğalmasıyla çiçeğin geri planda tutulduğunu ifade etti.
     Güneş, İnsanlar çiçeği seviyor ama alamıyorlar. Eskiden açılışlara çiçek yetiştiremezdik, şimdi günlerimiz siftahsız geçiyor. Bir açılışta 20-30-50 çelenk olurdu, şimdi 3 çelenk var, gerisi pano... Onlar bizi etkiledi diye konuştu.
     Son darbeyi ise alışveriş merkezlerinin vurduğuna değinen Güneş, Alışveriş merkezlerinin çiçek reyonunda çiçek 30 liraysa bizde 60 lira, aslında aynı çiçek değil, arasında çok fark var ama insanlara bu farkı anlatamıyoruz. Alışveriş merkezlerinin bozulan çiçekleri seraya iade etme şansı var, bizim öyle bir şansımız yok. Oradan da darbe yiyoruz. Alışveriş merkezinden çiçek alıp süsletmeye bize getiren bile var ifadesini kullandı.
    
     -Alışveriş merkezinden aldığı çiçeği bize süsletiyorlar-
    
     Böyle durumlarla insanları geri çevirmediklerini anlatan Güneş, bu şekilde haftada en az 3 kişinin alışveriş merkezinden aldığı çiçeği süsletme talebiyle kendilerine geldiğini söyledi.
     Güneş, bu kişilere aldıkları çiçeklerin sağlıksız olduğunu anlatmaya çalıştığını dile getirerek, Alışveriş merkezleri, seralarla iade etmek koşuluyla anlaştığı için satılan çiçek onlar için kar, diğerleri umurlarında değil, ne de olsa iade ediyorlar. Bu nedenle bulundukları ortamda su bile verilmiyor. Bizim iade etme şansımız olmadığı için çöpe atmamak için çiçeklerle çocuğumuzla ilgilenir gibi ilgilenmek zorundayız. Alışveriş merkezleri her küçük esnafı olduğu gibi, bizi de etkiledi dedi.
     Güneş, eskiden 7 personel çalıştırdığı dükkanında siparişleri yetiştirmekte güçlük çekerken, şimdilerde tek başına dükkan giderlerini karşılamakta zorlandığını anlattı.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AVMler çiçekçilerin rekabet gücünü tüketti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER