Avukatın tarihi eser tutkusu

Avukatın tarihi eser tutkusu -Tokatın Erbaa ilçesinde 18 yıldır tarihi eser biriktiren avukatın koleksiyonunda, dünyanın bilinen en eskilerinden olduğu belirtilen bir kılıç ve Büyük İskender motifli yüzük de yer alıyor (


TOKAT (A.A) - Recep Bilek - Tokatın Erbaa ilçesinde 18 yıldır antika eşyaları biriktiren avukat Necdet Dilekin 286 eserin yer aldığı koleksiyonunda, dünyanın bilinen en eskilerinden olduğu belirtilen bir kılıç ile Büyük İskender motifli yüzük de yer alıyor.
     Dilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteyi İstanbulda bitirdikten sonra Erbaa ilçesine döndüğünü söyledi.
     Büyükşehir yaşamından sonra ilçeye alışmanın zor olduğunu ifade eden Dilek, Yapacak bir şeyler arıyorsunuz. Yani meşgale mi, hobi mi, uğraş mı diyelim. Nasıl oldu bilmiyorum ama bir anda tarihi eser biriktirmeye başladım. Yasal prosedüre uygun olmak için koleksiyon belgesini aldım. Zaten ondan sonra kendiliğinden gelişiyor. Adeta kontrolü yitiriyorsunuz. Zaman içinde öğrenmeye başlıyorsunuz. Öğrendikçe daha büyük haz alıyorsunuz dedi.
     Dilek, 1994 yılından bu yana Tokat Müzesine bağlı koleksiyoner olduğunu ifade ederek, 204 tanesi obje olmak üzere, toplam 286 adet esere sahip olduğunu belirtti.
     Eserleri arasında Taşınır Kültür ve Tabiat Varlığı Koleksiyonu Eser Envanter Defterine kayıtlı, dünyanın bilinen en eski kılıçlarından birisi ile Büyük İskender motifli yüzük bulunduğunu da anlatan Dilek, kılıcın, Mayıs 2011de Alman Praehistorische Zeitschrift dergisinde yayımlanan yazıda dünyanın en eski kılıcı olarak yer aldığına dikkati çekti.
     Dilek, envanter defterinin 87. sırasında kayıtlı kılıcın, ilk Tunç Çağı dönemine ait arsenikli bakırdan üretilmiş ve 44,2 santimetre uzunluğunda olduğunu söyledi.
     Büyük İskender motifli yüzük hakkında da bilgiler veren Dilek, şöyle konuştu:
     Helenistik döneme ait olduğunu söyleyenler var. Altın üzerine zümrüt taşlı. Zümrütün renk tonu, berraklığı ve enerjisi taşın kalitesinin iyi olduğunu gösteriyor. İşçilik çok yüksek. Fakat kılıçtan farklı olarak henüz daha bir akademik yayına konu olmuş değil. Erbaa gibi küçük yerlerde akademik yayınların, sergilerin, eksikliklerini, sıkıntılarını yaşıyoruz. Arzumuz yüzüğün de akademik bir çalışmaya konu olabilmesi.
     Dilek, eserlerinin bir bölümünü özel bir bankada muhafaza ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Avukatın tarihi eser tutkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER