Ayaklarına takılan yapay damarla sağlığına kavuştu

Ayaklarına takılan yapay damarla sağlığına kavuştu -Kars Kafkas Üniversitesinde ayak damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle yürüyemez hale gelen hastaya, başarılı cerrahi bir operasyonla yapay damar takıldı


KARS (A.A) - Kars Kafkas Üniversitesinde (KAÜ) ayak damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle yürüyemez hale gelen 55 yaşındaki yaşındaki Yüksel Çetinkayaya başarılı cerrahi bir operasyonla yapay damar takıldı.
     Ameliyatı gerçekleştirilen KAÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Hamit Serdar Başbuğ, Çetinkayanın ayak damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle ayaklarına kan inmediğini, yürümekte zorlandığını belirtti.
     Hastanın şikayetlerinin artması üzerine hastanelerine başvurduğunu ifade eden Başbuğ, Çetinkayanın yürürken ve otururken dahi sıkıntı yaşadığını anlatarak, Rahatsızlık hastanın bacağına kan gitmemesinden dolayı kaynaklanıyordu. Hastamıza önce bacak anjiyo yaptık. Gördük ki karnındaki ana atar damarı tamamen tıkanmış. Bununla beraber bacaklarındaki damarlar da tamamen tıkanmış. Hastamızın belden aşağısına hemen hemen hiç kan gitmiyordu dedi.
     Başbuğ, Çetinkayanın bacaklarına tekrar kan gitmesi için yapay damar operasyonu uyguladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Uzun ve zor bir ameliyat oldu. Yaklaşık 7.5 saat sürdü. Kendisine teflondan yapılmış özel protez damarlar taktık. Çok başarılı bir operasyon oldu. Ameliyatın ardından yoğun bakıma çıkardığımız hastamız kendisine geldi. Daha sonra servise çıkaracağız. Birkaç gün içinde de taburcu etmeye çalışacağız. Operasyondan önce hastamızın ayakları çok soğuktu, beyaz renkteydi, çünkü kan gitmiyordu. Ameliyattan sonra ayakları ısındı, ayaklarına kan gittiği içinde kırmızı rengi almaya başladı. Bu bizim için çok önemli bir belirti.
     Yaptıkları operasyonun bölge için çok önemli olduğuna dikkati çeken Başbuğ, Çünkü Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesinde ilk kez yapıldı. Taktığımız bu özel damar bu tür şikayetleri olan hastalarımız için çok büyük bir umut olacak dedi.
    
     -300-500 metreden sonra yürüyemiyordum-
    
     Yapılan operasyonla sağlığına kavuşan Yüksel Çetinkaya da 27 yıldır Karsta yaşadığını belirterek, ameliyattan önce yürürken, otururken sıkıntı yaşadığını, ameliyattan sonra bir şikayetinin kalmadığını söyledi.
     Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarına teşekkür eden Çetinkaya, Operasyondan önce yürüyemiyordum. 300-500 metre yürüsem oturup bir yerde dinlenmem lazımdı. Öyle bir noktaya geldi ki, ağlatıyordu beni. Sağ olsun hocalarımız beni iyileştirdi, huzura kavuşturdu. Şimdi iyiyim kısmet olursa belime kuşak bağlayıp salonda gezmeye başlayacağım. Dün ameliyat oldum bugün yürüyeceğim diye konuştu.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ayaklarına takılan yapay damarla sağlığına kavuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER