Baharla gelen göz alerjisine dikkat

Baharla gelen göz alerjisine dikkat -SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bozkurt: -"Baharın gelmesiyle birlikte gözdeki alerjik hastalıklarda artış gözleniyor"


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Bozkurt, baharın gelmesiyle birlikte gözdeki alerjik hastalıklarda artış gözlendiğini söyledi.
     Bozkurt, yaptığı açıklamada, alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ülkelerde en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer aldığını belirterek, rahatsızlığın, endüstrileşmeyle birlikte son yıllarda görülme sıklığının tüm yaş gruplarında arttığını dile getirdi.
     Gözdeki alerjik hastalıkların kaşıntı, kızarıklık, sulanma, ışık hassasiyeti ve kapak şişliğiyle karakterize olduğunu ve alerjik göz hastalıklarının toplumda görülme sıklığının yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değiştiğini ifade eden Bozkurt, "Baharın gelmesiyle birlikte gözdeki alerjik hastalıklarda artış gözleniyor. Bahar aylarında görülen mevsimsel alerjik göz hastalıklarında sıklıkla çiçek, ağaç ve çim polenleri sorumlu tutulurken, yıl boyu süren alerjik durumlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüylerine karşı reaksiyon mevcuttur" dedi.
     Özellikle kontakt lens kullanan hastalarda, kontakt lense ve kullanılan lens solüsyonlarına karşı alerjik bir reaksiyon gelişebileceğine dikkati çeken Bozkurt, bu hastalarda kontakt lens kullanımı esnasında kaşınma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi şikayetler olduğunu ifade etti.
     Tedavi olarak, kontakt lens materyalini ve solüsyonunu değiştirmek ve bazı hastalarda bir süre kontakt lens kullanımını kesmek gerektiğini anlatan Bozkurt, şunları kaydetti:
     "Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama, suni gözyaşı ilaçları veya damla şeklinde verilen alerji ilaçları faydalı olabilir. Alerjik göz hastalığında bazen kortizonlu göz damlaları yüksek dozda ve uzun süreli olarak bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Katarakt, göz tansiyonu ve göz enfeksiyonları gibi gelişebilecek yan etkiler bakımından, hastalar mutlaka bilgilendirilmeli ve bilinçsiz ilaç kullanımı önlenmelidir. Son yıllarda alerjenlere karşı yapılan aşı tedavilerinin de etkili olduğu gösterilmiştir."
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Baharla gelen göz alerjisine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER