Bakırcılar Çarşısının son ustaları

Bakırcılar Çarşısının son ustaları -Bir zamanlar hemen her dükkandan çekiç seslerinin yükseldiği Antakyadaki Bakırcılar Çarşısında mesleğin son temsilcileri olan amca-yeğen, unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatmaya çalışıyor


HATAY (A.A) - Halit Demir - Bir zamanlar hemen her dükkandan çekiç seslerinin yükseldiği Antakyadaki Bakırcılar Çarşısında mesleğin son temsileri olan amca-yeğen, unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatmaya çalışıyor.
     Bir zamanlar semerci ustasından abacısına, bakırcısından kalaycısına kadar sayısız ustanın yer aldığı tarihi Uzun Çarşıda gelişen teknolojiyle birlikte birçok meslek tarihe karışmaya başladı.
     Uzun Çarşı içerisindeki Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan bölümde yer alan çok sayıdaki dükkan da teknolojinin gelişimine dayanamayarak kepenk kapattı. Sabahın erken saatinden itibaren çekiç seslerinin birbirine karıştığı çarşıda, artık bu tınıları duymak neredeyse imkansız hale geldi.
     Her şeye rağmen mesleğin inceliklerini çocuk yaşta öğrenen ve bunu ölünceye kadar yaşatmaya çalışan iki usta ise kapanan diğer bakırcılara inat işlerine dört elle sarılıyor.
     Bakırcılık mesleğinin son temsilcilerinden olan Ali Azizoğlu (50), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşında mesleğin inceliklerini öğrendiğini ve baba mesleğini o günden bu yana sürdürmeye çalıştığını söyledi.
     Bir zamanlar hemen her bakırcının önünde uzun kuyrukların olduğunu ve işleri yetiştirmekte güçlük çektiklerini ifade eden Azizoğlu, bugünleri hüzünle anımsadıklarını kaydetti.
    
     -Bakırcıların mahareti artık hediyelik ürünlerde-
    
     Daha önceleri dükkanlarında tepsi, tava, kazan gibi hemen her ürünü yaptıklarını vurgulayan Azizoğlu, son yıllarda ise daha çok hediyelik ürünlerin yapımına yöneldiklerini anlattı.
     Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Hataya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin dükkanlarının önünde durarak yaptıkları el işini yakından izlediklerini ve hayranlıkla baktıklarını vurgulayan Azizoğlu, Artık burada mutfaklarda kullanılacak ürünler yerine daha çok hediyelik eşyalar yapıyoruz. Çünkü bakır kaplara ilgi yok denecek kadar az. Bu nedenle bizlerde ayakta kalabilmek ve baba mesleğini sürdürebilmek için mücadele ediyoruz. Maharetimizi ve ustalığımızı yaptığımız hediyelik ürünlere yansıtıyoruz diye konuştu.
     Ali Azizoğlunun amcası Refik Azizoğlu da (70), çarşıdaki dükkanında yanındaki iki çırakla işini sürdürdüğünü kaydetti.
     Bakırcılığı hiç kimsenin öğrenmek istemediğini ve bu mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Azizoğlu, talep olması durumunda işin inceliklerini gençlere öğretebileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Bakırcılar Çarşısının son ustaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER