Balıkesirdeki kuvvetli yağış

Balıkesirdeki kuvvetli yağış -Marmara ilçesi ve Avşa beldesinde, kuvvetli yağışın yol açtığı zararın giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor -İlk belirlemelere göre, Marmarada 33, Avşada 150 ev ve iş yeri zarar gördü -


BALIKESİR (A.A) - Balıkesirin Marmara (Marmara Adası) ilçesi ve Avşa (Avşa Adası) beldesinde, kuvvetli yağışın yol açtığı zararın giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, ilk belirlemelere göre, Marmarada 33, Avşada 150 ev ve iş yeri zarar gördü. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlar geceyi, bölgedeki otel ve kamu kuruluşlarının misafirhanelerinde geçirdi.
     Yıldırım düşmesi sonucu, şu şebekesi devre dışı kalan Marmara Adasında halkın su ihtiyacı damacana suyla karşılanıyor. Kızılay da afetzede vatandaşların yiyecek ihtiyacını karşılıyor.
     Kuvvetli yağış yüzünden oluşan heyelan nedeniyle yolları kapanan Çınarlı ve Gündoğdu köyleriyle ise ulaşım yeniden sağlanmaya başlandı.
    
     -Enerji nakil hatlarındaki arıza giderildi-
    
     Marmara Kaymakamı Can Kazım Kuruca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede, Balıkesir İl Özel İdaresi, kaymakamlık, belediye, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.
     Dere yataklarından gelen moloz yığınlarıyla, hafriyatların yaklaşık 3-4 metrelik yığınlar oluşturduğu Marmara sahil şeridinin temizlenerek açıldığını belirten Kuruca, iş makineleriyle ekiplerin ara yollara yönlendirildiğini kaydetti.
     Kuruca, İlçe Devlet Hastanesi yolunda oluşan göçüğün tamir edildiğini belirterek, Köylerin merkezine giden yollar açıldı. Doğu ve batı yönündeki köylere ulaşabiliyoruz. Ciddi boyutta hasar var, ama can kaybının olmamasıyla teselli buluyoruz. Enerji nakil hatlarındaki arıza giderildi. Bu hatlarında yer altına alınmasını sağlayacağız diye konuştu.
    
     -Avşa Adasında durum-
    
     Kaymakam Kuruca, Avşa Adasında ise AA muhabirinin helikopterden çektiği görüntülerin yağış sonucu oluşan tabloyu ortaya koyduğunu belirterek, beldedeki su tahliye işlemlerinin devam ettiğini söyledi.
     Beldede ilk tespitlere göre, 150 ev ve iş yerinin sular altında kalarak zarar gördüğünü anlatan Kuruca, Yağışın etkili olduğu bölgede biriken suyun derinliği 3 metreye yakındı. İtfaiye, Orman ve İl Afet Acil Durum Merkezine ait araçlarla sular tahliye edildi. Şu anda Avşanın içindeki su neredeyse tamamen tahliye edilmiş durumda. Ekipler yoğun bir şekilde çalışıyor dedi.
     Kuruca, Marmara ve Avşa adalarıyla bağlı köylerinde kuvvetli yağışın meydana getirdiği zararların tespiti amacıyla oluşturulan üç ayrı komisyonun çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.
    
     -İçme ve kullanma suyu sıkıntısı-
    
     Bölgedeki yaraların sarılması amacıyla ekiplerin koordineli olarak büyük gayret sarf ettiğine değinen Kuruca, şu andaki en büyük sıkıntının içme ve kullanma suyunda yaşandığına dikkat çekti. Kuruca, şunları kaydetti:
     Marmara ilçe merkezindeki su şebekesi, trafonun yıldırım düşmesi sonucu devre dışı kaldı. Bu nedenle içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanıyor. Valilik yeni bir trafo gönderecek. Şebeke suyunu yarın yeniden vermeye başlayacağız. İlçe halkının içme ve kullanma suyu ihtiyacını tankerlerle taşıdığımız ve satın aldığımız damacana suyu ile karşılamayı sürdürüyoruz. Ana hat toparlanıncaya kadar dağdaki ikinci hattan da arazözler aracılığıyla su temin ediyoruz. Yiyecek içecek sıkıntısı yok. Bölgede hayatın yarıdan itibaren normale dönmesini bekliyoruz.
     Kuvvetli yağışın neden olduğu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Balıkesirden gelen 15 iş makinesi, 4 kamyon ve 30 personelden oluşan ekibi koordine eden İl Özel İdare Genel Sekreteri Hüseyin Deniz ise Belediyelerin dere yataklarının üzerine imar vermesinin nasıl bir fatura çıkardığını Marmarada gördük dedi.
     Marmara Belediye Başkanı Ali Aksu ise yaşanan felaketten kendi paylarına düşen dersi aldıklarını ifade ederek, Toparlanmaya ve vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Zarar tespit çalışmaları sürüyor. Belediye olarak mağdur durumdaki vatandaşlarımıza her türlü katkıyı sağlayacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Ramazan Demir / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Balıkesirdeki kuvvetli yağış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER