Balkanlarda Osmanlı Vakıfları ve Eserleri Uluslararası

Balkanlarda Osmanlı Vakıfları ve Eserleri Uluslararası Sempozyumu -Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Ertem: -Bulgaristan ve Yunanistanda azınlık statüsünde bulunan Türk ve Müslümanların vakıflarına ait malların iadesine yönelik çalışm


İSTANBUL (A.A) - Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Bulgaristan ve Yunanistanda azınlık statüsünde bulunan Türk ve Müslümanların vakıflarına ait malların iadesine yönelik çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.
     Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının düzenlediği Balkanlarda Osmanlı Vakıfları ve Eserleri Uluslararası Sempozyumu, İTO Meclis Salonunda başladı.
     Sempozyumun açılışında konuşan Ertem, Osmanlı coğrafyasının bulunduğu alanda Türk İslam eserlerini koruma görevlerinin var olduğunu söyledi.
     Genel müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi veren Ertem, son 10 yılda her biri nadide ve kültür varlığı olan 3 bin 600 eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Ertem, Osmanlı coğrafyasında yer alan ve pek çok ülkede var olan vakıfların iradelerine aykırı çalışmalar yapıldığını ve birçok vakıf kültür varlığının bu ülkelerde sahipsiz kaldığını anlatarak, vakıflara ait gelir getiren mülklerin de vakıfların ellerinden çıktığını belirtti.
     Balkan ülkelerinde bulunan vakıflarla ilgili 1-1,5 yıl önce çalışma başlattıklarını dile getiren Ertem, Balkanlarda, Osmanlı döneminde kurulan vakıfların ortaya çıkarılması için Bosna Hersek, Makedonya ve Kosovada çalışmalar yaptıklarını, Yunanistan ve Bulgaristanda da tarama çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.
     Ertem, Osmanlı döneminde, hemen hemen tüm kamu hizmetlerinin vakıflar eliyle yerine getirildiğini anlatarak, Osmanlının, vakıflarıyla Balkanlarda yerleşmeye ve kök salmaya gayret gösterdiğini de ifade etti.
     Vakıfların iktisadi ve sosyal bir kurum olduğunu ifade eden Ertem, Osmanlının Balkanlarda kurduğu, vakıflarla fethettiği yerleri, vatan toprağı yapma gayreti içinde olduklarını belirtti.
     Ertem, Türkiyede 2003 yılından bu yana yerleşik azınlık statüsünde cemaatlere yönelik iyileştirici çalışmaların var olduğunu ve dönem içinde haksız yere el konulan malların iadesine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Bulgaristan ve Yunanistanda azınlık statüsündeki Türk ve Müslümanların vakıflarına ait malların iadesine yönelik çalışma yapılması gerekir dedi.
     Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç da, vakıfların tarihte çok önemli bir işleve sahip olduğunu anlatarak, vakıf medeniyeti ve vakıf kültürünün son dönemde unutulup üstünün kapatıldığını kaydetti.
     Yurtnaç, başkanlık olarak, tarihte birlikte yaşadıkları topluluklar ve ortak medeniyet oluşturdukları insanlarla bu ortak medeniyeti canlandırmak amacıyla ekonomik ve ilmi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
     Balkanlardaki Osmanlı vakıfları ve Balkanlarda Osmanlı vakıf kültür varlıkları gibi konuların ele alınacağı sempozyum, 11 Mayıs Cuma günü Edirnede düzenlenecek kapanış oturumu ile sona erecek.
     (NU-MRT-KAF)
<< Önceki Haber Balkanlarda Osmanlı Vakıfları ve Eserleri Uluslararası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER