Bandırma Ticaret Odası Başkanı Kocaman:

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Kocaman: -Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar Marmara Denizinde eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor


BALIKESİR (A.A) - Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar, Marmara Denizinde, eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor dedi.
     Bir balıkçılık firmasının da sahibi olan Osman Kocaman, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bandırmada bu yıl rekor derecede palamut balığı görülmesinin sevindirici olduğuna dikkati çekti. 2005 yılında da böyle böyle bir palamut akını görüldüğünü vurgulayan Kocaman, şunları söyledi:
     Bu yıl, çok iyi palamut avcılığı bekliyorduk. Bunun gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımız da bol bol, ucuz protein alma olanağına kavuştu. Bandırmada palamudun tarihi, antik çağlara dayanıyor. Göç eden bir balık olan palamut, Bandırmanın sembolüdür. Ancak bu balık bolluğu, Bandırma Körfezine ait değildir. Yüzde 90-95i Karadenizde avlanan Bandırmalı balıkçı teknelerinden gelen palamutlardır. Bandırma, aynı zamanda yıllardır bir palamut dağıtım merkezi olarak hizmet veriyor.
     Son çıkan su ürünleri yönetmeliğinin, 24 metrenin altındaki sığ sularda avlanma yasağı getirdiğine dikkati çeken Kocaman, Şimdi bize, Bakın siz bu yasağa karşı çıkıyorsunuz ama balık, nasıl bollaştı diyorlar. Oysa bizim sözlerimizde bir çelişki yok. Örneğin, küçük balıkçılar, yine balık tutamıyor. Bandırma Körfezine balık girmiyor. Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar, Marmara Denizinde, eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor. Yani, denizlerimiz kirli diye konuştu.
     Kocaman, denizlerdeki palamut balağının yüzde 70-80ini, 40 metrenin üzerindeki teknelerin tuttuğunu belirterek, şöyle devam etti:
     Ancak ülkemiz denizlerinde avlanan teknelerin yüzde 20si büyük boy, yüzde 80i ise küçük boydur. 24 metrenin altında avlanma yasağının, denizlerimizdeki balığın artış kaydedip kaydetmeyeceğinin en büyük göstergesi, göçmen palamut balığının bolluğu değil, suların soğumasıyla birlikte çinekop ve lüferin görülüp, görülmemesi olacaktır. En büyük test, budur. Ancak, ilgili bakanlığımızın, 24 metre altında avlanma yasağı kararının, önümüzdeki yıl yeniden değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.
    
     Muhabir: Ahmet Pesen / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bandırma Ticaret Odası Başkanı Kocaman: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER