Başbakan Yardımcısı Arınç Bursada: (4)

Başbakan Yardımcısı Arınç Bursada: (4) -Bursanın 2010 yılında 10,6 milyar dolar gerçekleşen ihracatı 2011 yılında 11,7 milyar dolar, 2012 yılında ise 11 ayda 10,2 milyar dolar gerçekleşti. Dünya krizde iken Bursa durmuyor üretiyor


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursanın 2010 yılında ihracatının 10.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, 2011 yılında 11,7 milyar dolar, 2012 yılında ise 11 ayda 10,2 milyar dolar gerçekleşti. Dünya krizde iken Bursa durmuyor üretiyor dedi.
     Arınç, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri kampanya döneminde Bursa için öngörülen 100 Projenin geldiği aşamayı kamuoyuyla paylaşmak için partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Bursa için 2023 ihracat hedefini 75 milyar dolar hedeflediklerini söyledi.
     Bursanın daha fazla kalkınması için teşvik uygulamalarını ortaya koyduklarını dile getiren Arınç, Bursanın 2010 yılında 10,6 milyar dolar gerçekleşen ihracatı 2011 yılında 11,7 milyar dolar, 2012 yılında ise 11 ayda 10,2 milyar dolar gerçekleşti. Dünya krizde iken Bursa durmuyor üretiyor. Keles, Harmancık, Orhaneli ve Büyükorhan ilçelerimize yönelik ve bölgesel teşvik sistemine geçeceğiz demiştik. Turizm ve tarımda teşvik uygulamalarını başlattık. Türkiyenin enerji bağımlılığını kırmak ve cari açığı kapatmak adına yerli kaynaklarımızı kullanmak üzere harekete geçtik. Bu kapsamda Keles ilçemizde çevreci ve en son teknolojiye sahip termik santral kuracağız. Kömür maden rezerviyle önemli bir bölge olan dağ yöresine ayrıştırma ve yüksel kalorili karbon yakıt üretimi tesisi kuracağız demiştik. Bu konuda fizibilite çalışmalarının startını verdik dedi.
    
     -İlk yerli otomobil üretimine Bursa öncülük edecek-
    
     Arınç, Türk ekonomisi açısından büyük önem taşıyan otomobil test merkezini Yenişehire kuracaklarını anlatarak, şunları söyledi:
     İlk yerli oto üretimine Bursa öncülük edecek. Bursa yerli oto üretiminde merkez olacak. Yerli otomobil üretimi Bursada TOFAŞ fabrikamızda gerçekleşecek. Bu konuda Koç Grubu bir çalışma başlatmış bulunuyor. Sanayi bölgelerinin ıslah çalışmalarını başlattık. Şu an Bursada 8 sanayi bölgesinin hazırladığı ıslah OSB projeleri Ankarada değerlendirilmeye alındı. Ardından ihtisas sanayi bölgelerine yönelik çalışmamızı başlatacağız. Bursa genelinde, kirletici sanayi kuruluşlarının faaliyetlerini 10 yıla kadar sona erdireceğiz demiştik. bu konuda firma denetimlerine başladık. 10 bin metreküpün üzerinde atık su deşarjı yapan 8 kurum on-line izleniyor.
     Ayrıca denetimlerin artırılmasıyla birlikte firmalarımız arıtma tesisleriyle ilgili yatırımlara hız verdi. Yine Türkiyenin hava kalitesini artırmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) ile başlattığımız Marmara Temiz Eylem Planı kapsamında Bursa pilot il seçildi. Bu proje kapsamında 4 adet olan ölçüm istasyonu sayısı 9a çıkarıldı, 22 fabrika da on-line izlenmektedir.
     Bursanın termal geçmişini Bithinyadan Romaya Romadan Bizansa, Osmanlıdan günümüze yansıyacak, Termal Müze Projesinin startını verdiklerini dile getiren Arınç, Çekirge bölgesine inşa edilecek müzenin bu yıl içerisinde bitirileceğini bildirdi.
     Bursa tarihinin ve Osmanlı hatırasının en önemli mirası olan Tophane bölgesinde turizme yönelik ciddi bir projenin startını verdiklerini vurgulayan Arınç, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin çevresinde bir Osmanlı bahçesi oluşturacağız. proje kapsamında bölgede Osmanlı eğitim, Osmanlı tarih ve Osmanlı sikke müzesi kuracağız. Ayrıca Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün binasını Kültür Sanat Merkezine dönüştüreceğiz dedi.
     Bursanın yeni termal kapasitesi, tüm konaklama tesislerimizin hizmetine sunulacak demiştik; geçtiğimiz yıl itibariyle Bursanın bin 500 olan termal yatak kapasitesini 7 bin yatak kapasitesine ulaştırdık diyen Arınç, şöyle devam etti:
     Dağyenice ile birlikte Bursanın termal yatak kapasitesi 14 bine ulaşacak. Yani Bursa şu haliyle olduğu gibi Türkiyenin termal markası olmaya devam edecek. Ayrıca 2023 hedefimiz olan turizmde 20 bin yatak kapasitesini çok yaklaştık. Şu an Bursanın turizmde yatak kapasitesi 18 bin 350ye ulaştı. Tüm bunlar 5 milyon turist hedefimize giden yolda önemli argümanlarımız olacak. Turizm bölgesi olarak ilan ettiğimiz Dağyeniceye termal merkez kuruyoruz. Dağyenice Termal Turizm Merkezi projemizin 1 bölü 25 bin ölçekli planını bitirdik. Şimdi binlik ve 5 binlik planlarını hazırladığımız projemiz, Bursa termal turizmini geleceğe taşıyacak.
    
     -Gemlike kruvaziyer liman-
    
     Bülent Arınç, Bursaya kruvaziyer liman kurulacağını da belirtti.
     Gemlikte kurulacak ön liman için ön çalışma başlattıklarını anlatan Arınç, Bursa turizmi için son derece önemli olan kruvaziyer gemiler için Gemlike özel bir liman kuracağız. Gemlik limanına inen yolcuların sağlıklı bir şekilde Bursa, Mudanya ve İznike transferi sağlanacak demiştik. Bu konuyla ilgili ön çalışmaları başlattık diye konuştu.
     Orhaneli yolundaki Şahinkaya Mağarasının Açık Hava Arkeoloji Müzesine dönüştürmek amacıyla bu yıl çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Arınç, şunları belirtti:
     Demiştik ki Bursa turizmin odak noktası olacak, öyle de oluyor. Özellikle Arap dünyası Bursaya olan ilgisini yaptığımız çalışmalarla artırdı. Geçen yıl Bursada düzenlediğimiz Türk-Arap Turizm Zirvesinin ardından bu yıl Bursa; Arap Ligi Turizm Örgütü tarafından Ana Destinasyon Merkezi ilan edildi. Ayrıca Türk-Arap Zirvesi bundan böyle bir yıl Bursada bir yıl İstanbulda düzenlenecek. Bursa bir tarih, kültür, inanç ve doğa kenti olmasına rağmen turizmde hak ettiği konumda değildir. Yeni bir anlayış ve perspektif ile Bursanın turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlar ile Bursayı turizmde cazip bir kente dönüştüreceğiz demiştik, öyle de oluyor.
    
     -Uludağ-
    
     Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Uludağ Davos olacak dediğini anımsatarak, bu yönde geçen yıl düzenledikleri Uludağ Ekonomi Zirvesinin bu yıl ikincisini düzenleyeceklerini, önümüzdeki dönemde Uludağa bir de kongre merkezi inşa edileceğini söyledi.
     Uludağın 4 mevsim sportif faaliyetlerin merkezi olacağına dikkati çeken Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu kapsamda 1 standart futbol sahası ile 8 antrenman sahasından oluşan spor kompleksinin inşaatına bu yıl başlıyoruz. Uludağ, hem Türk hem de dünyaca ünlü futbol kulüplerinin yaz aylarında kamp merkezi olacak. Spor altyapı yatırımlarımızla birlikte güçlenen Bursamızın yeni dönemde uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapması konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığımızla görüşmelere başladık. Uludağ-Alaçam Kış Sporları Merkezi ile ilgili fizibilite çalışmalarına başladık. En önemlisi bölgeyi birinci derece sit alanından ikinci derece sit alanına dönüştürdük. Ayrıca mekanik sistemler konusunda araştırma yapıyoruz.
     Büyükşehir Belediyesinin inşaatına başladığı Timsah Arena hızla yükseliyor. Hükümetimizin 50 milyon lira kaynak aktardığı Timsah Arena bu yıl hizmete açılacak. Ayrıca; Nilüfer Gençlik Merkezi, Uludağ Kayak Eğitim ve Kamp Merkezi ile ilgili ön çalışmaları başlattık. Bunun yanı sıra Atıcılar Sporcu Kamp Eğitim Merkezinin temelini bu yıl atıyoruz.
    
     -Bursanın doğusuna 5 bin kişilik spor ve buz hokeyi salonu-
    
     Arınç, İznik, Orhangazi, Gemlik, Gürsü, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Kestel, Mudanya, Büyükorhan ve İnegöle çeşitli spor komplekslerinin kurulması yönünde planlarının bulunduğunu işaret ederek, şunları söyledi:
     Atıcılara buz pateni salonu, Çekirgeye spor salonu, Atıcılara bisiklet veledromu demiştik. Atıcılardaki buz pateni salonu ile Çekirgedeki spor salonu projesini birleştirdik ve Küçükbalıklıya entegre spor salonu ve özel buz pateni salonu inşa edeceğiz. Bu önemli proje için çalışmaları başlattık. Çekirgedeki mevcut salonu ise modernize ederek kullanmaya devam edeceğiz. Ayrıca geride bıraktığımız yılda Harmancık Spor Salonu ile Büyükorhan Spor Salonunu da hizmete açtık. Osmangazi Çok Amaçlı Antrenman Salonunu bu yıl bitiriyoruz. Nilüfere inşa ettiğimiz uluslararası niteliğe sahip iki spor salonunun ardından Bursanın doğusunda Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçelerine hizmet verecek. Yine uluslararası standartlarda yeni bir spor salonu inşa edeceğiz. Buz hokeyi müsabakalarının da yapılabileceği 5 bin seyirci kapasiteli tesis ile ilgili ön çalışmalar başlatıldı.
     Fethiyedeki spor salonunun yanı sıra Nilüfer-İhsaniyeye bir salon daha kazandırıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçe desteği, Voleybol Federasyonunun sorumluluğunda, arsasını Nilüfer Belediyesinin temin ettiği uluslararası müsabakaların da oynanabileceği 5 bin kişilik salonu, bu yıl içinde hizmete açmayı planlıyoruz. Nilüfer ilçemize 7 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonu kazandırıyoruz demiştik; spor salonunu bu yıl hizmete açıyoruz. Görükleye olimpiyat köyü kuracağız demiştik; projemizle ilgili çalışmaya bu yıl başlıyoruz.
    
     -Bursaya 3ncü devlet üniversitesi-
    
     Bursada bir vakıf üniversitesinin eğitim öğretime başladığına işaret eden Arınç, üçüncü devlet üniversitesi konusunda ön çalışmamlara başladıklarını, bu üniversitenin sosyal bilimler alanında faaliyet göstereceğini bildirdi.
     Arınç, Bursada özel üniversitelerin de faaliyet gösterdiğine işaret ederek, Bursada bugün itibariyle tam 8 üniversite faaliyet gösteriyor. Ayrıca Faruk Saraç Meslek Yüksek Okulunu da burada saymamız gerekiyor. Bu kapsamda Bursada 98 eğitim kurumumuzda 2 bin 348 sınıfta akıllı tahta uygulaması başlamıştır. Tüm dersliklerde akıllı tahta kullanımı için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ilimiz genelinde okullarımızın tamamı geniş bantlı internet bağlantısına kavuşmuştur dedi.
     Bir gazetecinin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepenün dün, Uludağa para değil, yatırım değil yetki istiyoruz açıklaması oldu. Büyükşehir Belediyesine istediği yetkiyi verecek misiniz- sorusunu Arınç, Eskiden 10 tane el karışıyordu Uludağa şimdi ise iki tane kurum var. Biz istediği yetkileri fazlasıyla verdik başkanımıza. Daha fazlasını istiyor, onu da gelecekte düşünürüz yanıtını verdi.
    
     -Hedef 2023-
    
     Bülent Arınç, 2011 seçimlerine girerken bütün siyasi partilerin seçimden sonraki pazartesi gününü düşünerek vaatlerini sıraladığını ve seçmenden oy istediğine dikkati çekerek, Biz ise çok büyük bir cesaret göstererek o pazartesi gününü değil 2023ü hedefleyerek nasıl bir Türkiye istediğimizi, nasıl bir Türkiye hedeflediğimizi halkımıza anlatıyorduk dedi.
     Türk halkının da belirledikleri hedefleri tercih ettiğini ve AK Partiye yüzde 50 oy ile 3ncü dönem iktidar imkanı verdiğini anlatan Arınç, sözlerini şöyle tamamladı. Şimdi tabi bu hedeflerin daha da büyütüldüğünü görüyoruz, 2071 konuşuluyor. Bizlerin, belki sizlerin göremeyeceği ama gelecek nesillerimizin içinde yaşayacağı bir büyük, güçlü devlet Türkiyenin hedeflerinin amaçlarının ve yol haritasının da belirlendiğini söyleyebilirim. Bizim 100 proje olarak belki mütevazi bir şekilde ortaya koyduğumuz konu da başlayanların bitirilmesi, orta vadede düşünülenlerin başlanması, uzun vade yani uzun vade dediğim 2023tür, bu tarihte sonuç alabileceğimiz projeleri ortaya koymaktır. Sözümüzde duruyoruz. Bütün çabalarımız ve gayretlerimiz Bursanın hak ettiği noktaya gelmesi ve Bursada yaşayan 3 milyona yakın yurttaşlarımızın daha huzurlu daha mutlu yaşamasıdır.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç Bursada: (4) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER