Başbakan Yardımcısı Bozdağ:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: -Yerel yönetimler bizim hükümetimiz döneminde güçlendirildi -Köy statüsünden mahalleye dönenlerin haklarında ve şartlarında herhangi bir olumsuzluk meydana gelmeyecektir


SİİRT (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yerel yönetimler bizim hükümetimiz döneminde güçlendirildi dedi.
     Siirtte bulunan Bozdağ, beraberinde Vali Ahmet Aydın, AK Parti Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran, Osman Ören ile Aydınlar (Tillo) ilçesine geçerek, İbrahim Hakkı Hazretleri ile İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbelerini ziyaret etti.
     Daha sonra Aydınlar Belediyesinde ziyaret eden Bozdağ burada yaptığı açıklamada, Tillonun bir tarih ve medeniyet merkezi olduğunu belirterek, ilçenin geçmiş yıllara göre çok geliştiğini söyledi.
     Hükümetleri döneminde yerel yönetimlere büyük önem verildiğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:
     Belediyelerin önünün açılması için yaptığımız çalışmalardan bir tanesi belediyelerin borcu ne kadar olursa olsun belediyeye gelen paradan yüzde 40ı geçmeyecek şekilde kesinti yapılıyor. İkincisi belediyelerin en çok iş yapma dönemi olan haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında belediyelerin gelirleri neyse borcuna bakmaksızın bütün gelir olduğu gibi belediyelere aktarıldı. Daha iyi bir hizmet yapmaları için gelir artışı sağlayan bir adımımız oldu. İller bankası yeniden hazırlanıyor, yeni bir statü kazandırıldı. Bu çerçevede belediyelerimizin gelirinden İller Bankasına ayrılan pay yüzde 5 civarındaydı bu yüzde 2ye çekildi. Bu şekilde belediyelerimize dolaylı bir gelir aktarımı yapılmış oldu. Bir de geçici işçiler vardı, bunlara kadro verildi. 19 bin geçici işçiye kadro verildi, belediyelerin bu işçilerin maaşlarını ödemede zorluk çektiğini görünce bu sefer bu kadro fazlası olan işçiler ihtiyaç duyulan kurumlara aktarıldı. Bu adımla belediyelerin üzerinden büyük bir yük kaldırıldı.
    
     -Büyük bir reforma imza atıyoruz
    
     13 belediyenin büyükşehire dönüştürülmesinin büyük bir reform olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ, büyükşehir belediye taslağının dün alt komisyonda görüşüldüğünü söyledi.
     Bozdağ, bu taslakla ilgili görüşmelerin devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Büyükşehir belediyeleri ile ilgili büyük bir reforma imza atıyoruz. 16 tane büyükşehrimiz var bunlara 13 tane daha eklenecek. Tek bir meclisten bu illerimizi yönetme imkanı doğacak, ilçeler de büyükşehir mülki idare içerisinde olacak. Böylelikle hizmetler vatandaşlara daha verimli ulaşacak.
     Köylerin mahalleye dönüşmesiyle eski hakları ellerinden alınmayacak. Köyken mahalleye dönen yerlerin köy statüsünde bulunduğu zamanki bütün hakları neyse onlar korunarak, mahalle olacak. Farklılığı mera, kışlak ve yayla gibi yerlerde köylerin imkanları var bunlar eskisi gibi mahalleyken de bu imkanlar devam edecek. Orman köylerini Orman Kanunundan ve başka yasalardan kaynaklanan bir takım imtiyazları var. Bu imtiyazları da yeni dönemde devam edecek. Köy statüsünden mahalleye dönenlerin haklarında ve şartlarında herhangi bir olumsuzluk meydana gelmeyecek. Bu hakları muhafaza ederken, hizmet alma noktasında daha güçlü bir hale getirilecektir. Birileri bununla ilgili kara propaganda yapabilir kimsenin bunu aldırmaması lazım çünkü biz hakları geri götüren bir adım atmıyoruz. Köylerimizin elindeki imkanları köylülerimizin elinden almıyoruz. İmkanlarının tekrar köylümüzün emrine mahalle statüsünde tahsis ediyoruz. Onların kullanımında olacak ama hizmet belediyeler tarafından yürütülecek.
    
     Muhabir: Zekeriye Güneş - Ayhan Mergen - Nail Kadirhan / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER