Başkanlık sistemine Mardinden destek

Başkanlık sistemine Mardinden destek -MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Dündar: -Sağlıklı bir başkanlık sisteminin, Kürt sorununun çözümüne katkı sunacağına inanıyorum -USTAD Başkanı Ahmet Akgül: -Başkanlık sistemi, istikrar açı


MARDİN (A.A) - Müstakil Sanayi ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, başkanlık sisteminin Kürt sorununun çözümüne katkı sunacağına inandığını söyledi.
     Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkanlık sisteminin önemli olduğunu belirterek,başkanlık sistemi öncesinde altyapının hazırlanması gerektiğini ve merkezi yönetimin bazı konuları, yerel yönetime devretmesi gerektiğini kaydetti.
     Başkanı sisteminin getirilmesinden yana olduklarını ifade eden Dündar, Sağlıklı bir başkanlık sisteminin, Kürt sorununun çözümüne katkı sunacağına inanıyorum. Bu sistemden önce altyapının hazırlanması gerekir. Başkanlık sistemi gelmeden önce de yerel yönetimler güçlendirilmeli. Merkezi yönetimin bu alanda bazı alanlardan çekilmesi gerekir. Bazı konuların yerel yönetime devredilmesi gerektiği kanaatindeyiz diye konuştu.
    
     -Tek başına iktidar dönemi
    
     Uluslararası Stratejik Araştırmaları Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de başkanlık sistemine olumlu baktıklarını, tek başına iktidar döneminde ülke kalkınmasının atağa geçtiğini kaydetti.
     Valilerin dahil seçimle iş başına geleceği başkanlık sisteminin, diktatörlük getireceği konusunda endişelerin bulunduğunu, bunun sınırlı ve süreli demokratik seçimlerin anlamını kavrayamamaktan kaynaklandığını ifade eden Akgül, şunları söyledi:
     Yeni anayasa beklentisi içerisinde olduğumuz bu günlerde, AK Parti tarafından başkanlık sisteminin gündeme getirilmesi aslında pek sürpriz sayılmaz. Hiç şüphesiz, cumhuriyet tarihinin en başarılı dönemlerinin, tek başına iktidar dönemleri olmuştur. Koalisyon hükümetlerinden kaynaklanan istikrarsızlık, her seferinde yatırımların durmasına neden olurken, tek başına iktidar dönemleri ülke kalkınmasına atağa geçtiği dönemler olmuştur. İki partinin yarışına sahne olacak başkanlık sistemi, istikrar açısından olumlu olmakla birlikte, düşüncelerin temsili, eyalet sistemi, bölünme endişelerinin giderilmesi dahil kapsamlı bir şekilde ele alınması daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Türkiyede yaşayan herkesin, kendisini ülkenin asli unsuru olarak göreceği her türlü düzenleme hayırlı bir düzenleme olacaktır.
    
     -Türkiye kabuklarını kırıyor-
    
     Memur-Sen Mardin Başkanı Mustafa Aydın ise Türkiyenin güçlenmesi, dışa açılması ve büyümesi için başkanlık sisteminin bir dinamizm sağlayabileceğine inandıklarını aktardı.
     Aydın, Türkiye Cumhuriyeti yüzyıllık bir parantezden sonra kabuklarını kırıyor. Türkiyenin zayıflama küçülme ve içe kapanma dönemi artık kapanmalıdır. Parlamentonun daha iyi çalıştırılabileceğini ve stratejik kararların daha etkin alınabileceğini düşünüyorum. Cumhuriyet tarihi boyunca aşamadığımız çözemediğimiz önemli sorunlarımızı ve Kürt sorununu, bu demokratikleşmeyle aşılabileceğini ve karar mekanizmaların daha hızlı çalışabileceğini düşünüyorum ifadelerini kullandı.
     İHH İnsani Yardım Vakfı Mardin Temsilcisi Mehmet Timurağaoğlu da öncelikle bir sivil anayasanın şart olduğunu kaydetti.
     İnsan odaklı hizmetin, en iyi şekilde verilmesi için başkanlık sisteminin ideal olduğunu ifade eden Timurağaoğlu, şunları aktardı:
     Başkanlık sisteminde önemli olan insan merkezi ve en iyi hizmetin nasıl verilmesidir. Bu şekilde değerlendirdiğimizde en ideal sistemin başkanlık sistemi olduğunu görebiliyoruz. Bugünkü şartlarda bir sivil anayasanın olmayışı, mevcut anayasanın silahların gölgesinde yapılmasından hazır olmadığımızı düşünüyorum. bu değişiklikler yapılmadan başkanlık sisteminin gelmesi olumsuz etkiler yaratabilir. İlk olarak daha sivil bir anayasanın olmasını arzu ediyoruz. Daha sonra Türkiyenin büyümesi için başkanlık sistemi gerekli. 2013 vizyonunun yakalanabilmesi için sivil bir anayasanın ardından bu sisteme ihtiyaç vardır.
     Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Sözcüsü Mehmet Şerif Öter ise başkanlık sisteminin Kürt sorununa katkı sunacağına inandıklarını kaydederek, bu sistemle yerel yöneticilerin daha da güçleneceğini ifade etti.
    
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Şengül Oymak
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Başkanlık sistemine Mardinden destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER