Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü

Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Karabulut: Üretilen yemler ve bu yemle beslenen hayvanlarımızdan dolayı 2013 yılı Kurban Bayramında organik kurban satışını başlatacağız


BAYBURT (A.A) - Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, üretilen yemler ve bu yemle beslenen hayvanlardan dolayı 2013 yılı Kurban Bayramında organik kurban satışını başlatacaklarını söyledi.
     Karabulut, makamında düzenlediği toplantıda, Bayburtta tarım ve hayvancılığın, gelişimin lokomotifi konumunda olduğunu, asla ikinci plana atma gibi bir lükslerinin olmadığını belirtti.
     Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Bayburtun yüzölçümünün yüzde 58inin mera, yüzde 35inin tarım arazisi olduğunu ifade eden Karabulut, tarım ve özellikle hayvancılığa öncelik verilmesinin ilin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi adına doğru ve önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.
     Yapılan araştırmalara göre 2030 yılında Türkiyede ısının 2 derece artacağı ve su kaynaklarının yüzde 20 azalacağını kaydeden Karabulut, Bu olumsuzluktan en az etkilenilecek bölgenin içinde Bayburt da vardır. Organik tarım ve hayvancılık yapılan, sanayi bölgesi olmadığından kimyasal atık ve serpintinin neredeyse hiç olmadığı bakir bir bölge olmasından dolayı Bayburt, daha yaşanabilir bir konumda olacaktır dedi.
     Son yıllarda yapılan sulama yatırımlarının bölgenin tarımsal yapısını olumlu etkilediğini, Bakanlık ve diğer kaynaklarla iktisadi işletmeler kurulmaya başlandığını belirten Karabulut, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli tarımsal üretim alanlarına sahip Bayburtta, son yıllarda kendini yenilemeye başlayan tarım sektöründe nitelikli eleman eksikliği ve eğitim ihtiyacı göze çarpmaktadır. Kamu kurumlarınca yürütülen eğitim çalışmalara ilaveten, üretici örgütlenmesinin sağlanması ve ilde tarımla ilgili nitelikli işgücü yetiştirecek yüksek öğretim düzeyinde bir kurum açılması bu ihtiyacın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Bu konuda Bayburt Üniversitesi ile işbirliği yapmakta ve sonucunu beklemekteyiz diye konuştu.
     Karabulut, tarımsal gübre uygulamasına göre dekara uygulanan gübre ortalamasında Bayburtun yüzde 50nin altında olduğunu ifade ederek. Bu demek oluyor ki Bayburtta üretilen tarım ürünleri organik tarım ürünü sınıfına giriyor. Üretilen yemler ve bu yemle beslenen hayvanlarımızdan dolayı 2013 yılı Kurban Bayramında organik kurban satışını başlatacağız dedi.
     Karadeniz bölgesindeki illerin Bayburtta üretilen tarımsal ürünlere muhtaç olduğunu kaydeden Karabulut, şunları söyledi:
     Karadeniz sahilinde bulunan illerimiz, Bayburtta üretilen paketlenmiş tarım ürünlerine çok ihtiyaç duymaktadır. Bu potansiyel nedeniyle Bayburt tarımı gelecekte çok daha stratejik önem arz edecektir. 2012 yılında Müdürlüğümüz tarafından Bayburt çiftçilerine yaklaşık 8,5 milyon lira üretim desteğinin ödemesi yapılmış olup, bazı destekleme kalemlerinde ödeme hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında Bayburt tarım sektörüne yönelik açılan hibe programı ile 2 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Bakanlık, kalkınma ajansı ve yerel kaynaklarla gelişen Bayburt tarımında büyükbaş hayvan varlığı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 38 artarak 85 bin 427ye ulaşmıştır. Koyun varlığı ise bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 58 bin 650ye ulaşmıştır.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Bayburt Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER