Bayramı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçiriyorlar

Bayramı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçiriyorlar -Akademik eğitimlerini tamamlamak için farklı ülkelerden Türkiyeye gelen Müslüman öğrenciler, bayramın coşkusu ile ailelerinden uzakta olmanın hüznünü aynı anda yaşıyor


KOCAELİ (A.A) - Metin Girgin - Akademik eğitimlerini tamamlamak için yaşadıkları ülkelerden Türkiyeye gelen Müslüman öğrenciler, bayramın coşkusu ile ailelerinden uzakta olmanın hüznünü aynı anda yaşıyor.
     Eğitimlerini tamamlayıp, ülkelerine dönme hayaliyle bayramı sevdiklerinden uzakta geçiren yabancı öğrenciler, Türkiyeli arkadaşlarının evlerinde kalarak aile özlemini gidermeye çalışıyor.
     Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinden 6 yıl önce Kocaeliye gelen KOÜ Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü 4üncü sınıf öğrencisi Miradil Mehmet AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi dili ile Türkçe arasında lehçe farkı olduğunu belirterek, 5 sene içinde Türkçeyi geliştirerek ana dili gibi konuştuğunu söyledi.
     Mehmet, Kurban Bayramını 6 senedir Kocaelide ailesinden uzakta geçirdiğini anlatarak, Burada arkadaşlarımın evinde bayram geçirdiğim oldu. Bizim orası ile burası arasında bir fark yok diye konuştu.
     Ülkesinde, Türkiyede olduğu gibi bayramlarda büyüklerin ellerinin öpülmesi gibi bir geleneğin olmadığını anlatan Mehmet, Biz de yüz yüze, öpüşülerek bayramlaşılır. Bayram namazından sonra kurban kesilir. Daha sonra büyüklerimizin evlerine gidilir. Dedelerimizin evlerine gidip bayramlaşılır, akrabalar ve tanıdıklara gidilir. Sonra evlerimize gelecek olan misafirlerimizi karşılarız ifadelerini kullandı.
    
     -El öpmeyi Türkiyede öğrendim-
    
     Cezayirli Hasan Hechehouche de bayramlarda ülkesine gidemediğini ancak Cezayirli arkadaşlarıyla İstanbulda buluşup piknik yaptıklarını dile getirerek, Cezayir ile Türkiye kültürünün birbirine çok benzediğini kaydetti.
     Özbekistandan gelen Raim Safiev ise İzmitte olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, Özbekistan ile Türkiye arasında bayram farkı olmadığını, ancak el öpmeyi Türkiyede öğrendiğini söyledi.
     Safiev, el öpmenin Türklere has bir gelenek olduğunu öğrendiğini anlatarak, Ben de bundan sonra anne, babamın ve büyüklerimin ellerini öpeceğim. Burada iyi ve emin ellerdeyiz. Anne ve babamızın yanında gibiyiz. Hiç bir yabancılık çekmiyoruz. Buradan aileme selam beni merak etmeyin diyorum. Burada kardeşçe yaşıyoruz. Teşekkür ederim Türkiye şeklinde konuştu.
    
     - Kenyalıyım ama Konyalı diyorlar
    
     KOÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 2nci sınıf öğrencisi Suriyeli Jwane Oso da bu bayramda barış olmasını istediğini anlatarak, Türkiye ile Suriye arasında gerginliğin kalkmasını temenni etti.
     Kenyalı Dedan İlia Muthiani ise arkadaşlarının kendisine Konyalı diye seslendiğini belirterek, 2 yıldır Kocaelide yaşadığını ve kentteki insanları çok sevdiğini bildirdi.
     Geçen sene Kurban Bayramını Ankarada geçirdiğini kaydeden Muthiani, şöyle konuştu:
     Hristiyan olduğum halde Müslümanları çok seviyorum. Özellikle bayramlarda çok mutlu oluyorlar. Burada Müslüman arkadaşlarım beni davet ediyorlar, kurban eti yiyorum. Bu bayramda arkadaşlarımla burada olacağım. Konyasporu tutuyorum. Ha Kenya, ha Konya. Çok merak ediyorum Konyayı. Mevlanayı da duymuştum. Gitmek istiyorum.
    
     -Üniversitede 700 yabancı öğrenci var-
    
     Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Baydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesinde yaklaşık 700 yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, bu öğrencilere ulaşarak yardım etmek istediklerini söyledi.
     Kocaelide okuyan öğrencilerin ağırlıklı olarak Balkanlar, Orta Asya, Afrika ve Orta Doğudan geldiğini dile getirerek, Kurban Bayramında öğrencilere yönelik programlar düzenleyerek onları Kocaelililerin evlerinde ağırlayacaklarını bildirdi.
     Baydemir, öğrencilere aile ortamını yaşatmaya çalıştıklarını anlatarak, Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu Müslüman. Hristiyanlık dinine mensup öğrenciler de var. Bunlar arasında ayrım yapmıyoruz, sahip çıkacağız onlara. Aileleri tedirgin olmasınlar. Burada kendi yuvalarında gibi bir ortam oluşturacağız ve her konuda yardımcı olacağız dedi.
     Ülke tanıtım günleri düzenleyerek Türkiyeyi yabancı öğrencilere tanıtmayı amaçladıklarını belirten Baydemir, daha sonra kentte yaşayan yabancı öğrencilerin de ülkelerini tanıtacaklarını ifade etti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Bayramı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER