Bayramların geleneksel lezzeti Külünçe

Bayramların geleneksel lezzeti Külünçe -Şanlıurfada özellikle bayramlarda konuklara ikram edilen Külünçe geleneği sürdürülüyor -Bayrama yakın günlerde bu nedenle mahalle fırınlarının önünde yoğunluk oluşuyor (Fotoğ


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfada özellikle bayramlarda konuklara ikram edilen Külünçe (Bir tür pasta) geleneği sürdürülüyor.
     Kentte bayram öncesi genellikle evlerde şekerli, tuzlu ve susamlı çeşitleri hazırlanan Külünçe, bayram boyunca ev ziyaretine gelen misafirlere kolonya ve şekerin ardından çayın yanında ikram ediliyor.
     Kadınlar tarafından genellikle bayrama yakın günlerde ve arife günü hazırlanan külünçeler, mahalle fırınlarında pişiriliyor. Bu nedenle genellikle fırınların önlerinde bugünlerde yoğunluk oluşuyor. Kimi aileler ise evlerde pişirmek yerine fırınlarda hazırlanıp satılan Külünçeden satın almayı tercih ediyor.
     AA muhabirinin görüştüğü fırıncı Mikail Demir, Külünçenin bölgeye has lezzetlerden olduğunu belirterek, özellikle dini bayramlarda daha çok rağbet gördüğünü söyledi.
     Külünçenin malzemesinin diğer pasta çeşitlerinden farklı olduğunu aktaran Demir, Külünçe için hazırlamış olduğumuz hamurun içine tarçın, çörek otu, kabartma tozu gibi malzemeler katıyoruz. Şanlıurfada en çok talep gören kuru pasta çeşidi Külünçedir. Çoğu zaman çevre illere bile gönderdiğimiz oluyor. Kilosu 2-3 TLye satılan Külünçeden özellikle bayram dönemleri 200-300 kilo satıyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Yasin Dikme / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Bayramların geleneksel lezzeti Külünçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER