Belgesel film yönetmeni Arın, tarihi konakta

Belgesel film yönetmeni Arın, tarihi konakta yaşatılıyor -Belgesel film yönetmeni Suha Arının anıları, Safranboluda müze eve dönüştürülen 2,5 asırlık konakta yaşatılıyor -Konakta Arının, 1960lı yıllardan ölümüne kadar belgesel


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Belgesel film yönetmeni Suha Arının anıları, Safranboluda müze eve dönüştürülen 2,5 asırlık konakta yaşatılıyor.
     Safranbolu Medresesi olarak bilinen, 1786-1787de yapımı tamamlanan ve ilçedeki en eski yapılardan biri olan Mektepçiler Konağı, Safranbolu Belediyesi tarafından Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezine dönüştürüldü.
     Kültür ve sanat merkezinde 2004 yılında vefat eden, 1977 yılında Safranboluda Zaman belgesel filmiyle Altın Portakal Ödülü alan Arına ait özel eşyaları ve film çekiminde kullandığı kamera, ışık ve ses sistemleri, belgesel metinleri, lensler ve kitapları sergileniyor.
     Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve kardeşi Reha Arının katkıları ile müze ev haline dönüştürülen konak, hafta sonları gezilebiliyor.
    
     -Vali İzzettin Küçük-
    
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine Safranbolunun ülke gündemine ünlü yönetmenin 1977 yılında çektiği Safranboluda Zaman adlı belgesel filmle geldiğini söyledi.
     Belgesel filmin 1977 yılında yapılan 14. Antalya Film Şenliğinde En İyi Kısa Film seçilmesiyle gözlerin ilçeye çevrildiğini vurgulayan Küçük, O günden sonra ilçede bir hareketlilik başladı. Konakların restorasyonu gündeme geldi. Kısacası eskiye rağbet başladı. Atalarımızdan bize kadar gelen kültürel zenginliklerin korunması, içinde yaşayarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliği anlaşıldı. İlçede ilk restore edilen konak da belgesel filmin çekildiği konaklardan birisidir diye konuştu.
    
     -Safranbolu, Arını unutamaz-
    
     Küçük, Safranboluların tarihine sahip çıkarken, üzerinde emeği olanları unutamayacağını ifade ederek, Safranbolu ilçesinin bir dünya markası olmasında çektiği belgeselle öncü rolü oynayan Arını yaşatmak istedik dedi.
     Küçük, ilçedeki en eski konaklardan birisini restore ederek Arına ait merkeze dönüştürdüklerini kaydederek, Burada belgesel dünyası içinde olan herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer oluşturduk. Arına ait özel eşyalarını topladık burada. Eserleri, ödülleri kullandığı film çekim ekipmanlarını da topladık şeklinde konuştu.
     Vali Küçük, usta yönetmeni her yıl düzenledikleri festivalle andıklarını belirterek, Bu yıl 14üncüsü düzenlenecek ve her yıl eylül-ekim aylarında yapılan Uluslararası Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivalinde Suha Arını anıyoruz. Festivalimizde düzenlenen belgesel yarışmasında ayrıca Suha Arın Özel Ödülü verilmektir ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Belgesel film yönetmeni Arın, tarihi konakta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER