Besicilerin zahmetli yem toplama mücadelesi

Besicilerin zahmetli yem toplama mücadelesi -Sivasın Suşehri ilçesinde besiciler, hayvanlarına kışlık yiyecek olarak dağlardan, üzerindeki dikenler nedeniyle kirpi de denilen geven topluyor


SİVAS (A.A) - Suşehri ilçesinde besiciler, hayvanlarına kışlık yiyecek olarak dağlardan, üzerindeki dikenler nedeniyle kirpi de denilen geven topluyor.
     Saman fiyatlarının yüksekliğinden yakınan bazı besiciler, üzerinde bulunan dikenler nedeniyle halk arasında kirpi denilen ve keven olarak da bilinen geven otuna yöneldi.
     Kökünün çok derinde ve dikenli olması nedeniyle güçlükle sökülen geven, oldukça zahmetli işlemlerin ardından yem haline getiriliyor. Besin değeri yüksek olan gevenin, ilk önce dikenleri yakılarak temizleniyor. Daha sonra çekiçle ezilen ve balta ile küçük parçalara ayrılan geven, tuzlu suya yatırılıyor. Tuzlu suda içerisindeki acı aroması alınan geven, daha sonra hayvanlara yem olarak veriliyor.
     İlçeye bağlı Çataloluk beldesinde besicilik yapan Hamza Güleç (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, saman fiyatları yükseldiği için dağlardan geven topladıklarını ve hayvanlara kışlık yiyecek olarak vereceklerini söyledi.
     Bu bitkinin Çataloluk dağlarında çok olduğunu belirten Güleç, bitkinin köklerinin derinde olması nedeniyle iki haftada sadece 2 traktör toplayabildiklerini aktardı.
     Eşi Sümbül Güleç ve çocuklarıyla geven söktüklerini dile getiren Güleç, Tarlalarımızı ekip biçemiyoruz. Bunun nedeni ise akaryakıtın pahalı olması. Köylünün geliri hayvancılık ve tarım. Geven çok faydalı bir bitki. Hayvana kuvvet verir. Yani besi yemi gibi faydalıdır dedi.
     Güleç, 10u büyükbaş, 90ı küçükbaş olmak üzere toplam 100 hayvan beslediğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Faruk Kara / Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Besicilerin zahmetli yem toplama mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER