Beyin Ölümü, Donör Bakımı ve Organ

Beyin Ölümü, Donör Bakımı ve Organ Nakli sempozyumu -Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası: Bilinçlendirme çalışmaları, ülkemizde nakil bekleyen 23 bin hasta için umut ışığı olacak


İZMİR (A.A) - Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, organ nakline ilişkin bilinçlendirme çalışmalarının, Türkiyede nakil bekleyen 23 bin hasta için umut ışığı olduğunu bildirdi.
     Dokuz Eylül Üniversitesinden (DEÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Kapuağası, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde düzenlenen Beyin Ölümü, Donör Bakımı ve Organ Nakli konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, organ bağışına ilişkin farkındalığın artırılmasının önem taşıdığını belirtti.
     Türkiyede kadavradan donör sayısında yeterli seviyeye ulaşılamadığını vurgulayan Kapuağası, şunları kaydetti:
     Sempozyumlar ve bilinçlendirme çalışmaları, ülkemizde nakil bekleyen 23 bin hasta için umut ışığı olacak. Organ nakilleri konusunda en önemli sorunlarımız, potansiyel beyin ölümünü tespit etmek, daha sonra çok iyi bir donör bakımı yapmak, beyin ölümü vakalarını mümkün olduğunca donör haline getirebilmektir. Ülkemizde beyin ölümü tespitini artırıyoruz, fakat donör naklinde yeterli artış sağlayamıyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığımızda organ nakillerinin çoğunun kadavradan olduğunu görüyoruz. Bu tür çalışmaların ülkemizde de bilinci yükseltmesini diliyoruz.
     Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Töz ise Türkiyede yıllık kadavra donör sayısının milyon nüfus başına 4,5 olduğunu¸ söz konusu oranın İspanyada 33, ABDde 22, İngilterede ise 16 olarak gerçekleştiğini belirtti.
     Türkiyede canlıdan nakillerin kadavra donörlerden fazla olduğuna işaret eden Prof. Dr. Töz, Önemli olan bu oranı kadavradan transfer lehine geliştirmek. Çözüm potansiyel donörlerin tespitini artırmak. Örneğin ülkemizde beyin ölümü tespiti yüzde 50 artarsa donör sayısı 2 bin 211e çıkacak, kabul oranı yüzde 24ten yüzde 40a yükselirse 884 donöre çıkacağız. Bu da aslında milyon nüfus başına 11-12 ortalamasını sağlamış olacak ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Beyin Ölümü, Donör Bakımı ve Organ Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER