Biga İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr.

Biga İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol: -Yeni Türk Ticaret Kanunu ile hayatımız değişecek


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine (ÇOMÜ) bağlı Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Erol, 1 Temmuzda yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun getirdiği yeniliklerin tüm hayatı etkileyeceğini söyledi.
     Erol, Yeni Türk Ticaret Kanununun İşletmelere Getirdiği Sorumluluklara Çözüm Önerileri konulu seminerde yaptığı konuşmada, 1956dan bu yana yürürlükte olan Ticaret Kanununun, ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle yenilendiğini söyledi.
     Yeni kanunun şeffaflık, adillik, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri doğrultusunda hazırlandığını dile getiren Erol, yeni kanunun vatandaşların komşularıyla ilişkilerinden seyahat ve alışveriş alışkanlıklarına kadar birçok şeyi ve hayatı değiştireceğini bildirdi.
     Erol, yapılmakta olan değişikliklerle kanunun uygulanmasının mümkün hale geleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Avrupa Birliği uyum süreci ve evrensel muhasebe standartlarına uyum sağlamak amacıyla kanunun hazırlanması biraz aceleye getirilmiş gibi görünüyor. Ayrıca kanun hazırlanırken iş dünyasının, meslek odalarının, akademisyenlerin görüşlerine başvurulmamış. Bu nedenle 1 Temmuz 2012de yürürlüğe giren kanunun çoğu maddesi uygulanamadı ve 1 Ocak 2013e ertelendi. 102 maddede değişikliğe ihtiyaç duyuldu. Bunlardan 55inde değişiklik yapıldı, kalanların da Ocak 2013e kadar düzeltilmesi için çalışılıyor. 1 Ocak 2013te uygulanmaya başlayacak yeni maddelerle birlikte iş dünyasını çeşitli problemler bekliyor.
     Yeni Türk Ticaret Kanununun başarısı konusunda temel ölçütün uygulama olacağını ve en büyük işin uygulamacılara düşeceğine dikkati çeken Erol, Uluslararası standartlarda şeffaflık sağlanmalı, kurumsal yönetim uygulanmalı, güçlü sermaye yapısı ve karar alma ile güvenli ticaret ortamı yaratılmalı. İş dünyası, akademisyenler ve meslek mensuplarının görüşleri alınmalı dedi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Biga İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER