Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı:

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı: -Bilecikte yapılacak olan katı atık dönüşüm tesisi projesi, Türkiyeye örnek oldu


BİLECİK (A.A) - Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, kentte yapılacak olan Entegre Katı Atık Dönüşüm Tesisi projesinin Türkiyeye örnek olduğunu belirterek, çevre illerdeki belediyelerin Bilecikteki proje hakkında bilgi almak için kendilerine müracaat ettiklerini bildirdi.
     Önümüzdeki yıl başından itibaren Bilecikte çöplerin ayrıştırmalı olarak toplanacağını dile getiren Yağcı, Kızıldamlar Uzunsırt mevkisinde, 200 dönümlük bir alan üzerine kurulacak olan Entegre Katı Atık Dönüşüm Tesisi ile 50 milyon liralık projenin, hiç para ödenmeden yapılacağını aktardı.
     Gerçekleştirilecek projenin çok büyük ve önemli olduğunu ifade eden Yağcı, şöyle devam etti:
     Günümüz dünyası ve gelecek yıllar için insanlığın en önemli iki problemi var. İlki, ulaştığımız medeniyet seviyesini devam ettirmemiz gerekiyor. Bunun için enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. İkincisi de hayatımızı devam ettirmemiz için, sağlıklı çevreye ihtiyacımız var. Bu iki önemli ihtiyacın bir arada olması gerekiyor. Bu bağlamda baktığımızda biz de Bilecikte oluşan atıkların değerlendirilmesi amacıyla Türkiyede örnek olacak bir projeyi gerçekleştirdik. 29 yıllığına yap-işlet modeli ile yaklaşık 50 milyon liralık projeyi hiç para harcamadan yapacağız. Nisan ayında inşaatına başlanacak ve yıl sonuna kadar belirgin oranda tamamlanacak olan projede, evlerden 3 poşet şeklinde çöpler ayrıştırılmalı olarak toplanacak. Atıklardan biogaz ve biogazdan da elektrik üretilecek. Üretilen bu elektrik enerjisinin yüzde 8i Bilecik Belediyeler Birliğine verilecek. Her belediye, verdiği çöp oranında enerjiden bir pay alacak. Alınan pay ile şehrin sokak aydınlatmaları ve benzeri aydınlatmaları sağlanacak. Bunların en önemlisi ise buradaki atıkların dörtte üçü dönüşecek. Kalan kısmı ise posa olarak kalacak ve kül olarak gömülecek. Bu uygulama, çevre kirliliğini önleme anlamında güzel bir projedir. Hem de sonuçları itibariyle özel bir çalışmadır.
     Yağcı, Trabzon, Edirne, Kocaeli, Düzce, Bolu Belediyelerinin, Bilecike gelerek çalışma hakkında notlar aldıklarını ve projeden yararlandıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mehmet Candikmen / Mesut Tankulu
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER