Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan

Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Selvi: "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen bir bedensel harekettir"


BİLECİK (A.A) - Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fatma Selvi, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen bir bedensel hareket olduğunu bildirdi.
     Dr. Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, fiziksel aktivitelerin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlarından birisi olduğuna dikkat çeken Selvi, şunları kaydetti:
     "Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6sı, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25inin, diyabetin yüzde 27sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır, HDL seviyesini artırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin artırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir. Maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerekmektedir."
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER