Bingölde 5 yılda 500 bin ceviz

Bingölde 5 yılda 500 bin ceviz fidanı dikme kampanyası -Vali Güvençer: 5 yılda 500 bin ceviz dikmeyi fidanı hedefliyoruz


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kentte 5 yılda 500 bin ceviz fidanı dikilmesini hedeflediklerini söyledi.
     Vali Güvençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yürütülen 5 yılda 500 bin ceviz fidanı kampanyatanıtımı amacıyla Sanat Sokağında kurulan ceviz fidanı tanıtım standını ziyaret etti.
     Bingölün geçmişinde cevizle anıldığını anımsatarak, vatandaşlara ceviz fidanı dikmeleri önerisinde bulunan Vali Güvençer, kent ekonomisinin çok üretken olmadığını kaydetti.
     Güvençer, Bingölde en büyük servetin insan yapısı ve coğrafyası olduğunu, bu coğrafyanın da sadece hayvancılığa elverişli olduğunu belirterek, Sadece hayvancılık ve arıcılık faaliyetleriyle bir ilin ekonomisinin istenilen seviyeyi yakalaması mümkün değildir. Bingöl ekonomisinde kapama meyve bahçeciliğinin çok önemli bir unsur olacağı kanaatine vardık. Daha sonra mesaimizi ve ilgimizi dağıtmak yerine, kapama meyve bahçeciliği projesi çerçevesinde seçilmiş bir ürüne yönelme kararı aldık dedi.
    
     -2 yılda 51 bin ceviz fidanı-
    
     Vali Güvençer, 2011 ve 2012 yıllarında toplam 51 bin aşılı ceviz fidanının çiftçilere dağıtıldığını, 2013 yılında ise temin edilen 42 bin 500 adet ceviz fidanını dikmek üzere çiftçilere dağıtılacağını belirterek, şunları söyledi: Bingöl geçmişinde ceviziyle ünlü bir kentti. Bingöle özgü ve geleneksel ürünü canlandırmak adına 2011 yılında el birliğiyle bir kampanya başlattık. 5 yılda 500 bin ceviz fidanı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşabilmemiz için yılda 100 bin fidan dikmemiz gerekiyor. Bir yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile sertifikalı, aşılı ve daha ziyade kapama meyve bahçesi yapacak çiftçilerimize ceviz fidanı dağıtmayı hedeflemişken, bir yandan da Orman İşletme Müdürlüğümüzün desteğiyle büyük sahalarda ceviz ormanlarını oluşturmayı hedeflemiştik. Çalışmalarımız bu doğrultuda devam ediyor.
     Temin edilen ceviz fidanlarının çiftçilere yarı fiyatına verileceğini ifade eden Güvençer, İnşallah bu projemiz tutar ve çiftçilerimizin ilgi odağı haline gelirse ceviz Bingöl ekonomisi için çok ciddi bir katma değer yaratacak diye konuştu.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik / Meral Özdemir
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Bingölde 5 yılda 500 bin ceviz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER