Bitkisel atık yağlar, mahalle muhtarlıklarında toplanacak

Bitkisel atık yağlar, mahalle muhtarlıklarında toplanacak -Çorumda ev kadınlarının kullandıkları bitkisel atık yağlar merkeze bağlı 14 muhtarlığa dağıtılan bitkisel atık yağ toplama makineleriyle toplanacak


ÇORUM (A.A) - Çorumda ev kadınlarının kullandıkları bitkisel atık yağlar, merkeze bağlı 14 muhtarlığa dağıtılan Bitkisel Atık Yağ Toplama (BAYTOM) makineleriyle toplanacak.
     Çorumlu kimya öğretmeni Erol Tonganın fikir sahibi olduğu projeyle üretilen BAYTOM, İskilipli Atıf Hoca Parkında düzenlenen törenle Çorumdaki 14 muhtarlığa dağıtıldı.
     Dağıtım törenine Çorum Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve muhtarlar katıldı.
     Burada konuşan Belediye Başkanı Külcü, belediye olarak bir yandan alt ve üst yapı çalışmalarını sürdürdüklerini bir yandan da doğal çevreyi korumak için çalıştıklarını söyledi.
     Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir Çorum bırakmayı hedeflediklerini belirten Külcü, Çevrenin korunmasına hemşehrimizin icat ettiği atık yağ toplama makineleriyle katkı sağlayacağız. Farkındalık oluşturmak için merkezdeki tüm muhtarlıklarımıza bu makinelerden dağıtacağız. Evinde atık yağları biriktiren ev hanımlarımız yağları bu makinelere dökecek. Bilimsel verilere göre 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp deniz suyunu kirletmekte. Farkında olmadan atık yağlarla çevreye çok büyük zarar veriyoruz dedi.
     AK Parti Çorum Milletvekili Uslu, muhtarların artık çevre duyarlılığına da katkı vereceklerini ifade etti.
     Konuşmaların ardından BAYTOM, muhtarlar tarafından test edildi. Toplanacak atık yağların biyogaz üreten firmalar tarafından değerlendirileceği belirtildi.
     Çorumlu mucit Erol Tonganın bitkisel atık yağların yol açtığı tahribatı önlemek için icat ettiği BAYTOMlar Türkiyenin yanı sıra Avrupaya da ihraç edilmeye başlanmıştı.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bitkisel atık yağlar, mahalle muhtarlıklarında toplanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER