Bölgelere uygun ısı yalıtımını belirleyecekler

Bölgelere uygun ısı yalıtımını belirleyecekler -Gümüşhane Üniversitesinin 9 proje ortağıyla başlattığı Isı Yalıtımı projesiyle Gümüşhane, Hakkari ve Sakarya için iklim şartlarına en uygun yalıtım malzemesi belirlenecek


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhane Üniversitesinin 9 proje ortağıyla başlattığı Isı Yalıtımı projesiyle Gümüşhane, Hakkari ve Sakarya için iklim şartlarına en uygun yalıtım malzemesi belirlenecek.
     Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leonardo da Vinci programı kapsamında hazırladıkları 500 bin lira bütçeli Isı Yalıtımı projesinin 9 ortağı bulunduğunu belirtti.
     Projenin yürütücüsünün Gümüşhane Üniversitesi, proje ortaklarının ise Sakarya Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, İstanbul Pera Güzel Sanatlar Akademisi, İzoder, Alman Zukunftsbau firması, Sıvacılar ve Boyacılar Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade eden Bolat, ortaklardan her birinin projenin bir ayağını temsil ettiğini söyledi.
     Avrupada uygulanmış ısı yalıtımlarıyla ilgili çalışmanın Türkiyeye transferini gerçekleştireceklerini dile getiren Bolat, farklı tür ısı yalıtım ürünlerini farklı tür duvar elemanları üzerinde uygulayarak Gümüşhane, Sakarya ve Hakkarinin iklim şartlarına en uygun yalıtım malzemesini belirleyeceklerini ifade etti.
     Çalışma kapsamında bir yapı oluşturacaklarını ve bu yapının dört cephesini farklı malzemelerden yapacaklarını anlatan Bolat, Beton, gaz beton, briket ve normal tuğla duvarlar oluşturacağız. Bu duvarlar üzerine farklı ısı yalıtım malzemeleri uygulayacağız. Bu duvarlar üzerinde, bir yıl süresince termal kameralarla ısı kaçışlarını takip edeceğiz. Hangi bölge için hangi duvar tipi ve ısı yalıtım malzemesinin daha uygun olduğunu tespit etmeye çalışacağız diye konuştu.
     Projenin ikinci ayağında proje ortaklarından İzoder ile internet üzerinde öğrenme modülü geliştireceklerini kaydeden Bolat, Bu modülde yalıtım uygulamaları, görüntülü olarak internet ortamına aktarılacak ve özellikle mühendis kökenli öğrenciler bu video görüntülerini izledikten sonra sınava tabi tutulacak. Geçerli not alanlara, teorik anlamda eğitim aldıklarına dair sertifika verilecek. Öğrenciler yalıtım uzmanı olarak sertifikalandırılacak dedi.
     Bolat, projeyle ilgili dokümanların 5 dile çevrileceğini belirterek, Türkçe, İngilizce, Almanca, Romanca ve Polonyacaya çevrilerek daha geniş kitlelere ulaşım sağlanacaktır. Şu anda çalışmalarımız Rektörlük tarafından bize tahsis edilen laboratuvarda sürmektedir. Proje 2 yıl içerisinde tamamlanacak diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Bölgelere uygun ısı yalıtımını belirleyecekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER