Borçka Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinin çalışmaları

Borçka Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinin çalışmaları


ARTVİN (A.A) - Borçka Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezince Geleceğe Verilen Değer projesi kapsamında engelli çocuk ve yetişkinlere özel eğitim verilmeye devam ediliyor.
     Borçka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Çağatay Dinçer, yaptığı açıklamada, merkezin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim kurumu olduğunu belirterek, Kurumumuzda gerek zihinsel, gerek bedensel engelli olan vatandaşlarımızdan hiçbir şekilde ücret alınmadan, devletimizin bize sağladığı imkanlarla eğitim hizmeti verilmektedir. Öğrenciler, çoğunlukla evinin önünden kuruma ait servis aracıyla alınıp rehabilitasyon merkezine getiriliyor. Eğitim programı bittiği zaman ise servis aracıyla yine evine bırakılıyor dedi.
     Merkezde 170e yakın öğrenci bulunduğunu, yaş aralığının 1,5 ile 36 yaş olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
     Öğrencilerin hepsi haftada 2-3 saat, ayda ise toplam 8-12 saat özel eğitim alıyorlar. Ağır, orta ve hafif düzeyde öğrenme güçlüğü bulunan öğrencilerimiz bulunmaktadır. 100 civarında öğrencimiz ilkokul ve ortaokula, 5 öğrencimiz liseye gitmektedir. Kurumumuza gelen öğrencilerimiz arasında kesinlikle psikolojik sorunu olan kimse bulunmamaktadır. Ağır düzeydeki öğrencilerimizin öğrenme zorluğu yanında ailesine gerçekten çok büyük oranda sorumluluk yüklediği hepimizce malumdur. Hiçbir yere gidemeyip sürekli evde kalmak zorunda olan öğrenciler bir gün de olsa evlerinin, köylerinin dışına çıkabiliyorlar. Bu durum yalnız onlar için değil, aynı zamanda toplumun geri kalan kesimi için de olumlu bir durum ortaya koyuyor. İnsanlar birbirlerinden haberdar oluyorlar ve empati kurma şansı buluyorlar.
     Öğrenme güçlüğü bulunan ve özel eğitim desteğine ihtiyaç duyan öğrencilerin tespitinde uzun bir inceleme yapıldığını kaydeden Dinçer, Zeka, işitme, görme testi ve sağlığıyla ilgili yapılan tarama sonunda alınan sağlık raporu sonrası, merkezimizce hazırlanan eğitim raporuna uygun olarak öğrencimiz eğitime alınmaktadır. Hal böyleyken öğrencilerimizin kuruma gelmelerine başka anlamlar yükleyen insanların bulunması, hem velilerimizi hem de öğrencilerimizi oldukça üzmektedir. Bu anlamda insanları önyargılardan kurtarmanın bir reçetesi ne yazık ki bulunmamaktadır. Onlara doğru düşünebilmeleri için sadece tek reçete yazılabilir, o da ağır engelli bir insanımızla 24 saat birlikte yaşamak, onun bakımını yapma işini uygulatmak olacaktır diye konuştu.
     Dinçer, Borçka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, 8 zihinsel engelli sınıfı, 2 zihinsel engelli grup sınıfı, 2 otistik sınıfı, 2 işitme engelli grup sınıfı, 1 fizyoterapi sınıfı olmak üzere toplamda 15 eğitim sınıfı bulunduğunu belirterek, Merkezimizdeki 4 okul öncesi öğretim görevlisi, 3 zihinsel engelliler öğretmeni, 1 fizyoterapist, 1 psikolojik danışman bulunmaktadır. Okulda toplam 5 ayrı programda eğitim verilmektedir dedi.
    
     Muhabir: Bülent Atasert
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Borçka Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinin çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER