Bozüyükten kısa kısa

Bozüyükten kısa kısa -Bozüyük Belediyesinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı


BİLECİK (A.A) - Bozüyük Belediyesi İtfaiye Müdürü Abdurrahman Kışçı, soba ve şofbenlerin kullanımına bağlı olarak görülen karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.
     Kışçı, yaptığı yazılı açıklamasında, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte yoğun olarak artan soba ve şofben kullanımlarında vatandaşların karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirleri almaları gerektiğini belirterek, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda kış mevsiminde ve özellikle alçak basınçlı havalarda soba ve şofben zehirlenmelerinin arttığını kaydetti.
     Karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı, zehirli bir gaz olduğunu ve bu nedenle zehirlenmenin fark edilmesinin de güç olduğunu ifade eden Kışçı, açıklamasında şunları bildirdi:
     Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması sonucu meydana gelir. Belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, sersemlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalp çarpıntısı, kalpte sıkıştırma hissi vardır. Bu tür şikayetler görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve ağır sonuçları basit önlemler ve dikkat edilecek bazı kurallar ile önlenebilir. Soba satın alırken TSE belgeli ve yanma verimi yüksek sobalar tercih edilmelidir. Soba kurmadan önce soba, boruları ve bacalar mutlaka temizlenmelidir. Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır. Ve en önemlisi kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır.
    
     -Bir Rüyadan Doğan Devlet; Osmanlı konferansı
    
     (Fotoğraflı)
    
     Bilecik Eğitim Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Muzaffer Tekelioğlu tarafından Bir Rüyadan Doğan Devlet; Osmanlı konulu konferans verildi.
     Halk Eğitim Merkezi Salonunda Şehit Zafer İpek Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin katıldığı konferansta konuşan Tekelioğlu, Osmangazinin, Şeyh Edebalinin dergahında misafir kaldığı gecede duvarda asılı duran Kuran-ı Kerime hürmetinden dolayı sabaha kadar ihtiram ve tazimde bulunduğunu söyledi.
     6 saat boyunca Kuran okuduğu için kendisine altı asır saltanat verildiğini anlatan Tekelioğlu, Kanuni Sultan Süleymanın dünyanın bütün devlet başkanlarını dize getirdiğini, haremlerde değil savaş meydanlarında at üzerinde ömrünü geçirdiğini, haktan ve adaletten ayrılmadığını kaydetti.
     Tekelioğlu, Osmanlı padişahlarının hayatları hakkında da geniş bilgi verdi.
    
     Muhabir: Barış Eren / Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bozüyükten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER