Buğdayın parmak izini alıyorlar

Buğdayın parmak izini alıyorlar -Eskişehirde 1925 yılında kurulan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsündeki Bioteknoloji Laboratuvarında buğday çeşitlerinin parmak izi alınarak saf ürün elde edilmesi sağlanıyor -Biote


ESKİŞEHİR (A.A) - Sinan Balcıkoca - Eskişehirde 1925 yılında Islah-ı Buzr adıyla kurulan ve son yapılan düzenlemeyle Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü adını alan kurumdaki Bioteknoloji Laboratuvarında insanların parmak izi gibi buğday çeşitlerininde izi alınarak saf ürün elde edilmesi sağlanıyor.
     Bioteknoloji Bölümü Başkanı Özcan Yorgancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitüde ürün çeşitlerinin ıslah edildiğini belirterek, en iyi ürünün saf ve temiz olması gerektiğini kaydetti.
     Çeşidin saf olması için üründen DNA örneklerinin alındığını ifade eden Yorgancılar, bitkilerde genetik olarak çalışmalar yaptıklarını ve dayanıklılık, hastalık gibi etkenler konusunda çözüm ürettiklerini bildirdi.
     Yorgancılar, enstitüde buğdayın parmak izini çıkardıklarını anlatarak, şöyle konuştu:
     Çeşit çıkardıysanız saflığını korumak zorundasınız. Öyle şeyler oluyor ki çiftçiye A tohumu veriliyor fakat bu B tohumu çıkıyor. İşte biz de bunların parmak izlerinin çıkarılmasıyla ilgili proteinlerini izole ederek, DNA ve protein bazında özel laboratuvarlarda çalışıyoruz. İnsanların nasıl parmak izleri varsa bitkilerin de bu şekilde parmak izleri var. Bir daneden siz o bitkinin parmak izini çok rahat alabiliyorsunuz. Karışık tohum sorunlarına parmak izi sistemiyle çözüm bulunuyor.
    
     -Diğer ürünlerin de parmak izinin alınması için çalışıyoruz-
    
     Ağırlıklı olarak buğday çeşitlerinde bu sistemi oluşturduklarını dile getiren Yorgancılar, Bakanlığımızın tüm ürünlerin parmak izlerinin alınması konusunda projesi var. Hemen hemen tüm ürünlerde, tescilli çeşitlerimizde, DNA bazında bunların parmak izleri belirlenerek sorunların kesin çözümü sağlanacak dedi.
     Yorgancılar, tohumların birbirine çok benzediğini ve kolay kolay ayırt edilemediğini belirterek, şöyle devam etti:
     Ama bunları DNA ve protein bazında baktığınızda kesinlikle ayırt edebiliyorsunuz. Yani çok yararlı olan bu sistemle saf bir tohum elde ediyorsunuz. Ürettiğiniz bir çeşidi başkaları sahiplenebilir. Fakat bunun parmak izini çıkardığınız zaman çeşidin size ait olduğu kanıtlanır. Kimse sizin ürününüzü sahiplenemez. Ayrıca bir kilogram tohumda 3ten fazla yabancı materyal olursa tohum tescilinde sertifika kaybı oluyor. Siz bunları da hesaba katarak, parmak izi testi yaparsanız bu yabancı materyal karışıklıkları da temizlenmiş olur.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Buğdayın parmak izini alıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER