Bursadaki tarihi hamamın restorasyonu

Bursadaki tarihi hamamın restorasyonu -Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, 450 yıl önce yaptırılan Muallimzade Hamamını inceledi -Altepe: Bahar aylarında hizmete açmayı düşündüğümüz hamam, Yıldırıma hayat veren merkezlerden bir


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 450 yıllık Muallimzade Hamamındaki restorasyonun sürdüğünü belirterek, Bahar aylarında hizmete almayı düşündüğümüz hamam, Yıldırıma hayat veren merkezlerden biri olacak dedi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Altepe, 450 yıl önce Muallimzade Ahmet Bey tarafından yaptırılan hamamın restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, Fen İşleri Daire Başkanı Fehmi Öktenden bilgi aldı.
     Altepe, Anadolu-Rumeli Kazaskerliği yapan Bursa Kadısı Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Aksu köyündeki cami, zaviye ve mektep ile Zeyniler köyündeki medreseye gelir sağlaması amacıyla 1572 yılında yaptırılan tarihi hamamın yeniden kent silüeti içindeki yerini alması için restorasyona önem verdiklerini belirterek, 1854 yılındaki depremde büyük zarar gören ve Cumhuriyet döneminde yıllarca dökümhane olarak kullanılması nedeniyle Dökümcüler Hamamı olarak da anılan hamamın ilk günkü ihtişamına kavuşması için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.
     Bursada, Osmanlı mimarisini simgeleyen yüzlerce tarihi eserin bulunduğunu, Muallimzade Hamamının da bunlardan biri olduğuna işaret eden Altepe, Halk arasında Davutkadı Hamamı olarak da bilinen bu yapıyı, inşallah önümüzdeki bahar aylarında hizmete açacağız. Yılın başlarında başlattığımız çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Hamam, işe başladığımızda harabe haldeydi. Tüm kubbeleri çökmüş ve üzerlerine iş yerleri yapılmış vaziyetteydi. Restorasyon çalışmaları sonrasında yapı ayağa kalktı. En ideal şekliyle onarım gerçekleştiriliyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra burası, bölgeye hareket ve dinamizm kazandıran güzel bir merkez olacak diye konuştu.
     Altepe, çalışmalar tamamlandığında özgün haline dönecek tarihi hamamın sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılabileceği ender mekanlardan biri olacağını ifade ederek, Yıldırıma yakışacak bir eseri daha ayağa kalırmış olacağız. Bahar aylarında hizmete açmayı düşündüğümüz hamam, Yıldırıma hayat veren merkezlerden biri olacak dedi.
     Yıldırımda tarihi mekanların yok denecek kadar az olduğunu, semtin Davutkadı Hamamı gibi mekanlara ihtiyacı olduğunu anlatan Altepe, belediye olarak halkın talebi doğrultusunda eksiklikleri her geçen gün gidermeye gayret etiklerini kaydetti.
     İnceleme sırasında Altepeye, Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk de eşlik etti.
    
     Muhabir: Cem Şan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Bursadaki tarihi hamamın restorasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER