Bursa siyah incirinin ABDye ihracatı çalışmaları

Bursa siyah incirinin ABDye ihracatı çalışmaları -UYMSİB Başkanı Dr. Çalı: -Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu, Bursa siyah inciri ABDli tüketicilerin sofralarında yer alacaktır


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu, Bursa siyah inciri ABDli tüketicilerin sofralarında yer alacaktır dedi.
     UYMSİBden yapılan açıklamaya göre, Bursa siyah incirinin ABDye ihracatıyla ilgili denetimlerde bulunmak üzere Bursaya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, 5 günlük inceleme programını tamamladı.
     ABDli yetkililer, incirin ihraç izniyle ilgili çözüm önerilerini görüşmek üzere geldikleri Bursada 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulundu ve alınan karantina önlemlerini yerinde görerek üreticilerle görüştü. Yetkililer, arazideki denetimlerde Akdeniz meyve sineği tuzaklarını inceleyerek, yetiştirme teknikleri hakkında çiftçilerle görüştü.
     UYMSİB Başkanı Salih Çalı, bugüne kadar Bursada Akdeniz meyve sineği ile ilgili herhangi bir vakaya rastlanılmadığı hatırlatarak, diğer zararlılar için de gerekli tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar alındığını söyledi. Çalı, gıda güvenliği ve tarım ilacı kalıntı konularına her zaman büyük önem verdiklerini, bu durumu ABDli yetkililere de yerinde tespitlerle gösterme şansı bulduklarını dile getirdi.
     Bursa siyah incirinin ihracatta yakaladığı başarıları ABD pazarı ile taçlandırmak için yıllardır yoğun uğraş verdiklerini hatırlatan Çalı, şunları kaydetti:
     Heyet, ünü gittikçe tüm dünyaya yayılan ve kentimizle simgeleşmiş ürünlerimizden Bursa siyah incirinin bahçeden, paketleme aşamasına hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını istiyor. Biz kendilerine Akdeniz meyvesi sineğinin bahçelerimizde olmadığını ilettik. Onlar da gelip yerinde görme imkanı buldular. Figer, Mevsim Gıda ve Alara Tarım gibi yaş meyve sebze ihracatı yapan firmalarımızı gezerek, paketleme tesislerinde incelemelerde bulundular. Kendilerine böcek bulaşmalarına karşı alınan önlemler anlatıldı, hijyen koşulları gösterildi. Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu, Bursa siyah inciri ABDli tüketicilerin sofralarında yer alacaktır.
     Arazideki incelemelerde, bahçelerde yere düşen meyvelerin bahçeden uzaklaştırılmayıp, ağaç altlarında öbek olarak bulundurulmasını risk olarak değerlendiren ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, buna rağmen belirli bir sistemde, düzenli ve disiplinli üretim teknikleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
     Yetkililer, tespit ettikleri bazı eksikliklere yönelik alınacak önlemler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından istedikleri bazı bilgilerin verilmesini takiben, hazırlayacakları rapora göre Bursa siyah incirinin ABDye ihraç izni alabileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursa siyah incirinin ABDye ihracatı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER