Bursa Valiliğinden orman yangınlarına önlemler

Bursa Valiliğinden orman yangınlarına önlemler -Vali Harput: Bursa ormanlarını korumak, hepimizin sorumluluğu


BURSA (A.A) - Vali Şahabettin Harput, yaklaşık yüzde 50si ormanlarla kaplı Bursada, orman yangınlarını engellemek için önlemler aldıklarını bildirdi.
     Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursada yeni bir orman yangını yaşanmaması için bir dizi yasaklama kararı alındı.
     Harput, izmaritle, piknik ateşiyle ya da başka bir yanlışla binlerce hektar ormanın ve pek çok canlının kül olduğunu belirterek, Bursa ormanlarını korumak, hepimizin sorumluluğu dedi.
     Bu kararların uyulması konusu vatandaşlarımızın hassasiyetle üzerinde duracağı bir husus olmalıdır ifadelerini kullanan Harput, orman yangınlarının engellenmesi, mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 ve 66ıncı maddelerinin verdiği yetkiye göre bazı kararlar aldıklarını kaydetti.
     Harput, kararlara ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 5237 Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32inci maddesi hükümleri gereğince işlem yapılacağını ifade etti.
     Alınan kararlar ise şöyle:
     1- 07 Ağustos - 31 Ekim 2012 tarihi itibariyle, piknik ve mesire yerleri haricindeki iğne yapraklı tüm ormanlara, kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstıkçamı ve ağaçlandırma sahalarına girişler yasaklanmıştır.
     Ayrıca Uludağ Milli Parkı ile şehrimiz yerleşim alanı arasında kalan ve Orman Su İşleri Bakanlığınca Muhafaza Ormanı olarak ayrılan Uludağ Muhafaza Ormanının ibreli ve yapraklı tüm alanına da girişler tamamıyla yasaklanmıştır.
     Bursanın hemen yanı başında bulunan Yiğitali, Süleymaniye, Pirendik, Kireç ocakları, Teleferik, Zeyniler, Balaban hatlarında her türlü piknik yasaklanmıştır. Bölgede yaşayan köy halkının çiftçilik, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri bu yasakların kapsamı içerisinde değildir.
     2- Orman Kanununun 31 ve 32inci madde kapsamındaki köyler ile ormana 4 kilometre mesafede kalan yerleşim birimleri içerisinde açık alanlarda her ne amaçla olursa olsun ateş yakılması yasaklanmıştır.
     3- Orman İşletme Müdürlüğü yöredeki piknik ve mesire yerleri ile piknik yapılması yasak olan ormanlık alanları tespit ederek bu yerlerin haritalarını, Kolluk ve Zabıtaya bildireceklerdir.
     4-Orman sınırları içinden geçen Devlet Karayolu, İl Karayolu, köy yolu ve orman yolları kenarlarında da piknik yapmak yasaklanmıştır.
     5- Belediyeler ve köy tüzel kişiliklerinin orman içi ve orman bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturmaları karara bağlanmıştır.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Bursa Valiliğinden orman yangınlarına önlemler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER