Bursa Valisi Harput:

Bursa Valisi Harput: -Şu an için mutlak yıkılması ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okulumuz söz konusu değildir


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, il genelinde şu an için mutlak yıkılması ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okulun söz konusu olmadığını bildirdi.
     Harput, dün bir gazetede Bursada deprem riski altında olan okullara ilişkin bir haber üzerine yazılı açıklama yaptı. Harput, maksadını aşan ve kamuoyu ile vatandaşı rahatsız eden önemli bir haber üzerine açıklama yapma gereği duyduğunu belirterek, İlimizin birinci derecede deprem bölgesi olduğu malum, herkes tarafından da bilinmektedir. Bu konuda geçmiş yıllarda meydana gelen depremler, daha sonra alınan önlemler, ülkemizin her yerinde olduğu gibi, ilimizde de devam etmektedir ifadesini kullandı.
     Harput, 1999daki Marmara Depreminden sonra Bursada özellikle oturulamayacak derecede ağır hasarlı olan binaların tamamının yıkıldığını ve bundan tüm vatandaşların emin ve müsterih olması gerektiğini söyledi. Harput, depremden sonra orta, hafif hasarlı ya da depreme dayanıklı olup olmadığı henüz tespit edilemeyen binaların da mevcut olduğunu ifade ederek, Orta ve hafif hasarlı binalarla alakalı, öncelikle hastaneler ve okullarla alakalı yoğun bir çalışma ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Onarım çalışmaları devam ediyor. Ve bu çalışmalar ödeneklerle paralel olarak sürdürülmeye devam edecektir. Şunu ifade edeyim; şu an için mutlak yıkılması gereken ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okulumuz söz konusu değildir ifadesini kullandı.
    
     -Konutların büyük bir bölümü deprem riski altında-
    
     Vali Harput, bir gerçeğin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bursanın bir deprem bölgesi olarak gerek kamu binaları, gerek özel binalar ve gerekse vatandaşların oturdukları konutların büyük bir bölümünün bir deprem riski altında olduğu bir gerçektir. Zaten şu anda hükümetimizin öncelikli olarak ilk üç il arasına aldığı illerin arasındadır Bursa. Bursanın kentsel dönüşüm noktasında öncelikle ele alınmasının temel nedeni de Bursadaki öncelikli olarak riskli bölgelerdeki bu tür yapıların behemehal kaldırılması, yıkılması ya da ıslah edilmesi amacını taşımaktadır. Bununla alakalı da çalışmalar hızla devam etmektedir.
     Gerek hastaneler, gerek okullarla alakalı, sıkıntılı olan binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Harput, şu ifadeleri kullandı:
     Vatandaşımızın panik yapmasına, endişe duymasına, yarın bir felaket varmış gibi bir sıkıntıya ya da riske girmesine gerek yoktur. Bu konuda yapılması gereken yapılmaktadır. Ayrıca şöyle bir hususu da kamuoyuyla paylaşmakta fayda görüyorum; Bursamızdaki tüm kamu binalarının, tümünün deprem risk tespitiyle alakalı Bursa Deprem Riski Araştırma Projesi diye bir projemiz var. Bu projemiz 2010 yılından itibaren gündemimize girmiş, 2011de bu proje oluşmuş ve şekillenmiştir. Bu projenin maliyeti ilk planda 500 trilyon TLyi bulmaktadır. Dolayısıyla Bursa sahipsiz değildir.
     Harput, deprem riski konusunda vatandaşların da hassasiyet göstermesi gerektiğini vurgulayarak, Deprem riski olan bölgelere özellikle inşaat yapmaktan ya da inşaatlarını teknik ve fenni usullere uymamak suretiyle yanlış yapmaktan kaçınmalarını, belediyelerimizin ve inşaat firmalarının bu noktada titiz bir denetimi sürekli olarak sürdürmelerini, özellikle ben buradan duyurmak istiyorum görüşünü iletti.
    
     Muhabir: Tarık Üzgün
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bursa Valisi Harput: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER